ELS JUDICIS DEL PROCÉS

El TC manté la suspensió de funcions dels diputats presos

Per unanimitat l'alt tribunal rebutja suspendre la mesura a Junqueras, Rull, Turull i Sànchez

Rebutja l'interposat per un grup de particulars, entre ells l'escriptor Jaume Cabré

zentauroepp41352565 file photo  dismissed catalan vice president oriol junqueras181213124918

zentauroepp41352565 file photo dismissed catalan vice president oriol junqueras181213124918 / JAVIER BARBANCHO

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha decidit aquest dijous per unanimitat mantenir la suspensió de funcions que el Tribunal Suprem va aplicar als diputats en presó provisional en la causa per rebel·lió, segons el previst en la llei d’enjudiciament criminal per als processats per aquest delicte o per terrorisme contra els quals s’hagi decretat presó.

Es tracta de l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva, així com l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez. Tant ell com Rull i Turull van iniciar fa uns dies una vaga de fam per denunciar la suposada paralització dels seus recursos que el Constitucional imposa per evitar que puguin acudir a la justícia europea.

L’alt tribunal entén que s’ha de denegar la suspensió de les resolucions del Tribunal Suprem del 9 i el 30 de juliol del 2018 que impedeix l’exercici de les seves funcions públiques als diputats, mentre duri la seva situació personal de presó provisional, perquè acordar-la "equivaldria a anticipar una eventual resolució estimatòria del recurs d’empara i suposaria no aplicar temporalment una norma de rang legal, l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal, la utilització jurisdiccional del qual disfruta de presumpció de legitimitat”.

Notícies relacionades

La resolució judicial assenyala que “en aquest tràmit processal no es pot fer l’anàlisi de la qüestió de fons, ni es poden qüestionar les bases fàctiques que la sustenten ni tampoc anticipar indegudament el que ha de ser resolt en l’oportuna sentència”.

El que sí que ja ha rebutjat l’alt tribunal és el recurs d’empara presentat per un grup de particulars, encapçalat per l’escriptor Jaume Cabré, contra la suspensió de funcions dels diputats presos, entre els quals també hi havia l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, ja que tot i que estigui fugit té decretada una ordre de presó en contra seu.