COMISSIÓ SENAT

Iglesias i un senador del PP reciten a dues veus 'La venganza de Don Mendo'

El secretari general morat ha assegurat que Podem no ha sigut finançat mai per Veneçuela

undefined46245182 pablo iglesias comision investigacin senado181213120834

undefined46245182 pablo iglesias comision investigacin senado181213120834 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La Comissió d’Investigació sobre el Finançament dels Partits Polítics del Senat s’ha convertit aquest matí en un teatre. Els protagonistes: el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i el senador del PP Luis Aznar. L’obra escollida: 'La venganza de Don Mendo'. 

El dirigent morat, després d’una al·lusió a l’obra de Pedro Muñoz Seca per part de la presidenta de la comissió, ha començat a recitar un fragment de la famosa comèdia davant l’estupor de tots els presents. "Aquí mismo, este puñal, / nos dará muerte a los dos. / Primero lo hundiré en ti, / y te daré muerte, sí, / ¡lo juro por Belcebú!, / y luego tú misma, tú, / hundes el acero en mí", ha declamado Iglesias.

Però la sorpresa no s’ha acabat aquí. Aznar ha decidit contraatacar i continuar la interpretació de 'La venganza de Don Mendo': "Una y otra vez pasé; / pero nada conseguí. / A la cuarta me planté / volví la carta... y perdí". En aquell moment, Vindel ha demanat sortir d’aquest "bucle" teatral, malgrat que li "encanta" l’obra, i reprendre la compareixença. 

Cabres, ovelles i altres animals

"Vostè avorreix fins i tot  a les cabres", ha assegurat Aznar davant de les lectures per part del dirigent morat d’interlocutòries judicials que rebutgen un finançament il·legal de Podem. "Tot i que les ovelles, les cabres i algun de vostès, sense voler relacionar-los amb cap ramat, els avorreixi, tinguin paciència", li ha demanat Iglesias de manera sarcàstica. Després d’això hi ha hagut un intercanvi de bromes sobre cabres, ovelles i altres animals. 

"Si pretén suggerir que hi ha hagut finançament a Podem de Veneçuela, jo li dic que no", ha contestat de manera taxativa Iglesias a les preguntes d’Aznar sobre la seva relació amb el règim de Nicolás Maduro. A més, en diverses ocasions, ha negat de manera taxativa que la seva formació hagi sigut finançada per Govern estrangers Govern estrangers "directament o indirectament".

Ha recolzat les seves afirmacions en la lectura de deu interlocutòries que no donen per provat el finançament il·legal de la formació morada. Iglesias ha portat a col·lació que va ser el jutge Manuel Marchena, que el portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, "va donar a entendre" que "era un dels seus", el que va arxivar alguna d’aquestes querelles. "Si Marchena no ha trobat la més mínima escletxa que servís per fer una acusació contra Podem, vostè i jo crec que tenim bastant clar que Podem no s’ha finançat il·legalment", ha assegurat.

Iglesias s’ha limitat en tot moment a contestar les preguntes relacionades amb el finançament del seu partit, cosa que ha exasperat Aznar. "Sobre altres qüestions, convoquin-me a una altra comissió diferent i jo hauré de venir", ha demanat Iglesias a Aznar davant les preguntes sobre si va assessorar el règim veneçolà. En aquest sentit, ha fet ironia amb la "barra lliure de comissions" que el PP pot crear a la Cambra alta gràcies a la majoria de què disposa. 

Iglesias es retracta

En les més de tres hores que ha durat la compareixença, el secretari general de Podem s’ha retractat de l’opinió que tenia en el passat sobre Veneçuela. En un fragment televisiu d’una cadena de Veneçuela el 2013, Iglesias assegurava que li feien "enveja" els espanyols que vivien en aquest país. Cinc anys després, ha admès que no comparteix "algunes de les coses" que va dir en el passat i ha reconegut que "la situació política i econòmica a Veneçuela és nefasta".

Notícies relacionades

També ha demanat perdó per un missatge difós a través de Telegram el 2016 en què afirmava que "fuetejaria fins que sagnés" la periodista Mariló Montero: "Sento moltíssima vergonya d’haver fet una broma masclista imperdonable, tot i que fos en un Telegram privat". 

El moment més tens de la jornada s’ha viscut quan Iglesias ha fet referència a les conclusions a què va arribar la comissió d’investigació de la utilització partidista del Ministeri de l’Interior. "El seu partit va utilitzar el Ministeri de l’Interior per protegir delinqüents i fabricar proves falses", ha sentenciat Iglesias. Una afirmació que ha ofès Aznar, que l’ha desafiat a acudir als tribunals si en té "proves reals".