També al PSOE

El PP cridarà a comparèixer Pablo Iglesias al Senat sobre el finançament de Podem

Els populars citaran el líder de la formació morada per la suposada connexió del partit amb Veneçuela i l'Iran

GRAF7221. MADRID, 20/09/2018.- El secretario general de Podemos, Pablo Iglesias, durante la rueda de prensa ofrecida al término del pleno celebrado hoy en el Congreso. EFE/Emilio Naranjo

GRAF7221. MADRID, 20/09/2018.- El secretario general de Podemos, Pablo Iglesias, durante la rueda de prensa ofrecida al término del pleno celebrado hoy en el Congreso. EFE/Emilio Naranjo / Emilio Naranjo (EFE)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Grup Popular al Senat cridarà a declarar el líder de Podem, Pablo Iglesias, a la comissió d’investigació del Senat sobre el finançament dels partits polítics, en la qual planeja citar-lo abans de final d’any perquè expliqui la suposada relació del partit amb Veneçuela i l’Iran.

Així ho ha anunciat el portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, i tot i que aquesta sessió encara no té data, el PP assegura que tindrà lloc abans de final d’any. Els populars també estudien la participació d’autoritats judicials i fiscals de Veneçuela que aportin informació sobre els suposats vincles financers amb el govern d’aquest país.

El portaveu del PP en la comissió, Luis Aznar, ha explicat sobre això que fa temps que mantenen contacte amb l’exfiscal Luisa Ortega i el seu marit, Germán Ferrer, però que la seva compareixença davant del Senat no és fàcil "sobretot per motius de seguretat".

Els populars busquen informació i Cosidó ha recordat que s’ha entrevistat amb el president del Tribunal Suprem de Justícia de Veneçuela a l’exili, Miguel Ángel Martín, una conversa que li va resultar "molt interessant".

Luis Aznar ha afegit que el seu partit també investiga respecte a Podem "la via iraniana", si des d’aquell país es va finançar la formació d’Iglesias. "No desistim, però les dificultats són importants allà", ha assenyalat.

El PP ja va cridar a declarar el novembre de l’any passat a Juan Carlos Monedero per tractar el finançament del partit morat, sobre el qual també ha donat explicacions a la comissió el responsable de finances Daniel de Frutos.

Díaz, Chaves, Griñán i Zarrías

La compareixença que ja està assegurada és la de la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, que acudirà a la comissió el 8 de novembre. La data se situa en plena precampanya per les eleccions andaluses que se celebrarà, com a molt tard, al març, però que podrien avançar-se i tenir lloc aquest mateix any.

La seva declaració tindrà a veure amb el 'cas ERO', "el cas més gran de corrupció de la història d’Espanya", com reitera el PP, que nega qualsevol intencionalitat política en aquesta coincidència. Cosidó i Aznar han argumentat que fa temps que la comissió treballa sobre aquest afer i que les eleccions andaluses, de moment, no estan convocades.

També està fixada ja la compareixença per aquest mateix assumpte el dimecres 31 d’octubre de Gaspar Zarrías, imputat en els ‘cas ERO’, diverses vegades conseller de la Junta d’Andalusia, de la qual també va ser vicepresident amb l’expresident andalús Manuel Chaves. Juntament amb ell serà cridat a declarar aquell dia Javier Guerrero, un dels principals acusats en aquest cas, exdirector de Treball de l’Executiu andalús.

A partir del 15 de novembre, el PP ha esbossat un calendari de compareixences, però no estan aprovades. És en aquestes dates en les quals apareixen els noms dels expresidents andalusos Chaves i Antonio Griñán (29 de novembre) i una sessió dedicada al 'cas Fitonovo' (22 de novembre).

Finançament del PSPV i el PSOE

Per al 13 de desembre, els populars estudien la compareixença ja anunciada del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, amb el qual reprendran el tema del suposat finançament irregular del PSPV, al qual ja han dedicat alguna sessió. El PP manté oberta la porta a cridar fins i tot l’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero, però no a l’actual cap de l’Executiu, Pedro Sánchez.

Luis Aznar ha explicat que a partir de Nadal, els treballs de la comissió giraran cap als partits nacionalistes, en concret cap al que va ser Convergència i el PNB. No hi haurà més sessions sobre altres partits, i per això de moment el PP tanca les indagacions sobre Ciutadans i no cridarà el seu president, Albert Rivera.

La intenció és continuar les compareixences uns mesos més i que la comissió elabori les conclusions abans del pròxim estiu.

"Conec el finançament del PP"

El portaveu ha insistit que volen proposar com millorar el finançament dels partits, perquè van "detectant" defectes en tots ells, però ha deixat clar que no cridaran ningú del seu propi partit.

Notícies relacionades

"Pregunto sobre el que desconec. Coneixem el finançament del PP, amb errors, llacunes, no té sentit que perdem el temps en això", ha dit. "I ja ho fan al Congrés de forma exhaustiva", ha afegit.

El PP va crear aquesta comissió al Senat per investigar el finançament de la resta de formacions després que s’obrís a al Cambra Baixa una altra de dedicada als seus propis comptes. És la raó per la qual l’oposició manté el boicot a aquest fòrum des de la seva constitució fa gairebé any i mig.