Comissió d'investigació

Iglesias nega finançament de Veneçuela a Podem

El líder de la formació morada desafia el PP a investigar el seu passat al Senat.

undefined46245182 pablo iglesias comision investigacin senado181213120834

undefined46245182 pablo iglesias comision investigacin senado181213120834 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha negat aquest dijous al Senat que el seu partit hagi rebut finançament de Veneçuela ni que ell hagi treballat per al govern d’aquell país i ha defensat els comptes de la formació morada com a estrictament legals. I ha desafiat al PP a crear una comissió d’investigació a la Cambra si vol indagar en el seu passat abans de Podem i en la seva feina universitària o professional, "que sembla que hi ha barra lliure".

Iglesias compareix aquest matí davant la comissió d’investigació sobre el finançament de partits polítics del Senat, en la qual s’ha negat a respondre cap pregunta del PP sobre el seu passat abans de Podem, malgrat la insistència del portaveu popular, Luis Aznar, amb el qual ha xocat en diverses ocasions. Aznar ha insistit a preguntar sobre la relació de Iglesias amb Veneçuela i Iglesias ha insistit a limitar-se a parlar de Podem.

El to entre tots dos ha sigut irònic i de respecte. El dirigent de Podem ha aprofitat per llegir successives sentències que neguen que hi hagi cap il·legalitat en el finançament de Podem, per "demostrar" que la seva formació ha tingut una gestió econòmica "neta". "Ningú ha sigut capaç de transformar les acusacions que s’han fet sobre nosaltres, que han sigut ingents, en una resolució judicial", ha afegit. "Vostè avorreix a les cabres", li ha etzibat Aznar. "Tinguin paciència", li ha replicat Iglesias.

El dirigent de Podem ha assegurat que Podem no ha rebut finançament de Veneçuela ni de cap govern estranger ni organització exterior. "La nostra formació política es finança d’acord amb la llei", ha insistit. Si el PP vol indagar en la seva vida, pot crear una comissió d’investigació com aquesta sobre el finançament de partits o com la dedicada a la tesi de Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

A propòsit del finançament des de l’exterior, Iglesias ha llegit una carta del Rei emèrit, Joan Carles I, dirigida al xa de Pèrsia el 1977 demanant-li que aportés deu milions de dòlars per recolzar Adolfo Suárez davant les primeres eleccions municipals després del franquisme i per assentar la democràcia i la monarquia. "Quan es tracta d’investigar el finançament iranià no pregunten tant", li ha dit al PP.

Les interrupcions i picabaralles entre els dos parlamentaris han sigut constants, ja que Iglesias s’ha enrocat que no respondrà sobre altres coses que no tinguin a veure amb el finançament de Podem des que es va fundar el 2014, tampoc sobre la fundació CEPS (Centre d’Estudis Polítics i Socials) en la qual van treballar alguns dels fundadors del partit morat abans de crear-lo.