EL DRET A LA INFORMACIÓ

Els partits condemnen la confiscació de material a periodistes a Mallorca

El PSOE, el PP, Cs i Podem condemnen l'actuació judicial en el marc de la investigació del 'cas Cursach'

zentauroepp46235250 graf5913  palma de mallorca  12 12 2018   los periodistas de181213182721

zentauroepp46235250 graf5913 palma de mallorca 12 12 2018 los periodistas de181213182721 / CATI CLADERA

3
Es llegeix en minuts
Agencias

Els diferents partits polítics han donat aquest dijous una resposta unànime a la confiscació de mòbils i ordinadors a periodistes de Mallorca que van informar del 'cas Cursach'. Per un dia, les veus del PSOE, elPPCs i Podem van sonar semblants per rebutjar amb contundència la mesura ordenada pel jutge que investiga la presumpta trama d’orgies amb prostitutes i drogues en què es van veure implicats diversos polítics del PP balear.

La vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, va assenyalar que en una "democràcia plena i consolidada" com l’espanyola "no caben actuacions" com la de dimarts, quan agents de la Policia Nacional i una secretària judicial es van presentar a la seu d’Europa Press a les Balears i al 'Diario de Mallorca' i van exigir als periodistes que cobreixen la informació sobre el cas que entreguessin qualsevol documentació relacionada amb aquest cas.

La també portaveu socialista en el Congrés va recalcar que la notícia "ha agafat per sorpresa tot el país" ja que "perquè hi hagi democràcia hi ha d’haver llibertat i perquè hi hagi llibertat hi ha d’haver llibertat de premsa". Els periodistes, va dir, han de poder "tenir fora de perill les seves fonts".

Churchill i el lleter

El líder de l’oposició,Pablo Casado, també va lamentar des deBrussel·lesl’actuació judicial. “Deia [Winston]Churchillque el que diferencia una democràcia d’un règim autoritari és que quan truquen a la porta a les cinc del matí és el lleter. Que aEspanyatruquin a la porta d’un mitjà de comunicació per requisar informació crec que és una mala notícia que condemno”, va assenyalar parafrasejant el que va ser primer ministre britànic.

El president del PP va aprofitar, no obstant, per redirigir la seva crítica a l’Executiu de Pedro Sánchez, al qual va instar a no "atacar" els mitjans de comunicació privats. "El mateix que li ha passat a Europa Press, li va passar a ‘Abc’, ‘Ok Diario’ i ‘El Mundo’, amb burofaxs, amenaçant per part del Govern", va afirmar Casado, equiparant el succeït a Mallorca amb la reclamació per part del president d’una rectificació a aquests tres diaris per assegurar que va plagiar la seva tesi.

Per la seva banda, el president de Cs, Albert Rivera, que com Casado era aquest dijous a Brussel·les, va dir que no coneixia la informació i va donar per fet que l’actuació del jutge està "dins la llei", però va remarcar que "la llibertat de premsa és un dret fonamental i una necessitat per a una democràcia". "No hi ha democràcia sense premsa", va sentenciar. El líder del partit taronja va assegurar que "sempre" defensarà la llibertat d’expressió si aquesta s’exerceix en el marc legal. 

Un altre dels líders polítics que va defensar els periodistes mallorquins va serPablo Iglesias. El secretari general de Podem va expressar la seva "màxima solidaritat" amb els professionals que investiguen delinqüents i va considerar "gravíssima" qualsevol "agressió contra la llibertat d’informació". Aquesta "protegeix tots els ciutadans", va subratllar, "de la corrupció". “Acovardir” periodistes i intentar “que tinguin por”, va rematar, és anar “contra la democràcia”.

Els bisbes

Notícies relacionades

Qui també va sortir a la palestra per clamar per la lliure informació va ser el portaveu dels bisbes. El secretari general i de laConferència Episcopal Espanyola(CEE),Luis Argüello, va defensar el “sagrat” dret dels periodistes a no revelar les seves fonts. "Pel nostre desig de col·laborar al bé comú, és bo que els periodistes tinguin aquest sagrat dret a la confidencialitat de les fonts com nosaltres tenim el sagrat dret al sigil sacramental", va dir en una entrevista d’Europa Press. 

El bisbe fins i tot va voler llançar un missatge de complicitat comparant l’exercici del periodisme amb el del sacerdoci:  "Allà periodistes i cures podem entendre’ns molt bé, entenem que hi ha alguns aspectes que coneixem per una cosa vinculada al nostre ministeri, el sigil, i a vostès els periodistes hi ha coses que coneixen en l’exercici de la seva professió".