COMPAREIXENÇA EN LA COMISSIÓ DEL SENAT

Chaves diu al PP que no hi ha proves de finançament il·legal del PSOE

L'expresident andalús argumenta que en tot el sumari del judici dels ERO no hi ha cap "indici" de transvasament de diners al partit ni de caixa B

fzz2derfit4axcep78a2h71100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
EFE

L’expresident de la Junta d’Andalusia Manuel Chaves ha refutat aquest dijous, davant les acusacions del PP, que en tot el sumari del judici dels ERO no hi ha cap "indici, dada o prova" de finançament il·legal del PSOE i tampoc s’ha trobat cap caixa B en aquest partit.

Chaves ha comparegut davant la Comissió d’Investigació del Finançament dels Partits Polítics del Senat, però no ha contestat cap pregunta del PP que pogués perjudicar la seva defensa en el ‘cas dels ERO’en el qual està processat com a suposat autor d’un delicte de prevaricació.processat

No obstant, sí que ha hagut de sentir gairebé una hora d’intervenció del senador del PP Luis Aznar, que ha considerat que davant dels fets que descriu la Fiscalia en aquest judici i aplicant el "sentit comú" es pot concloure que els ERO falsos van ser "un mecanisme de finançament il·legal" del PSOE d’Andalusia.

Repte continuat

Per a Chaves, no només no hi ha cap prova referent a això, sinó que ha desafiat el PP fins a dues ocasions, a concretar en quins apartats dels informes de la Fiscalia i l’acusació particular del cas dels ERO andalusos hi ha indicis de la seva possible implicació en un finançament il·legal del seu partit.

Al que Aznar ha respost que no té cap prova i que si la tingués la portaria davant dels tribunals i no l’hi donaria a Chaves, que tot i que no ha respost a preguntes sí que ha intervingut en quatre ocasions, l’última per lamentar que les actituds "grotesques i menyspreables" del senador del PP.

Uns comportaments que el també expresident del PSOE ha considerat "incompatibles amb el respecte i la dignitat" del Senat i pels quals ha dit que espera que Aznar li demani perdó en algun moment, després que aquest li digués que podrien tornar fer-lo comparèixer en la comissió una vegada acabat el judici dels ERO.

Malentès popular

Aznar ha retret a l’expresident de la Junta que "al final se li hagi torçat l’assumpte" per haver afirmat que no hi ha indicis ni proves de reformes de seus del PSOE, ni presumpte finançament de campanyes electorals ni de pagar sobresous a dirigents.

Unes afirmacions amb què Chaves comparava la situació del seu partit amb la del PP, tot i que el senador popular ha vist que a l’expresident del PSOE l’ha "traït el subconscient", i per això l’ha emplaçat aesperar a les "200 causes obertes" per possible "ús fraudulent de fons de la Junta".

Durant la seva intervenció, Aznar ha remarcat que la Fiscalia xifra en 680 milions d’euros les quantitats desviades per la Junta d’Andalusia a empreses afins al PSOE per subvencions previstes per a aturats i empreses en dificultats, unes xifres que ha considerat "esgarrifoses".

Corrupció 'històrica'

Aznar ha qualificat aquest assumpte com "el cas de corrupció més greu i important de la història de la democràcia", i ha remarcat que l’import dels fons desviats suposen gairebé 3.000 vegades l’import de la quantitat de responsabilitat a títol lucratiu que es va fixar en la sentència del 'cas Gürtel', que va derivar en la moció de censura contra el ja expresident del Govern Mariano Rajoy. 

Segons el seu parer, es tracta d’una "gran mentida amb terribles conseqüències" perquè suposa l’existència d’una "autèntica trama" per desviar fons públics "al servei del partit que fa 40 anys que ostenta el poder a Andalusia". "Part d’aquests fons estem convençuts que han servit per finançar-los a vostès", ha conclòs.

Chaves ha constatat que Aznar "coneix perfectament" el sumari del judici dels ERO, que el senador popular ha anat desgranant amb habituals referències a l’informe de conclusions de la Fiscalia i fins i tot ambl’escolta d’un àudio d’aquesta investigació. També ha exhibit un vídeo d’una compareixença anterior en aquesta comissió del Senat de l’exgerent del PSOE Xoan Cornide, per argumentar que hi va haver seus del partit "comprades per particulars". 

L’estoïcisme de Chaves

Notícies relacionades

Totes aquestes afirmacions han sigut seguides amb actitud estoica per Chaves, que només ha intervingut per desafiar el senador socialista a aportar proves de la seva suposada implicació en un presumpte finançament irregular del PSOE.

Al final, l’expresident de la Junta i exdirigent socialista ha lamentat l’actitud d’Aznar durant aquesta compareixença en una Cambra a la qual sempre ha tingut "el màxim respecte" i fins i tot ha demanat un torn de paraula de tancament, que no ha sigut concedit per la presidenta, per instar-lo a demanar perdó