COMISSIÓ SENAT

Iglesias admet la "nefasta" situació de Veneçuela

El secretari general de Podem reconeix que no comparteix les opinions polítiques que va manifestar en el passat

S'ha disculpat per la "broma masclista inacceptable" que va fer el 2016 sobre Mariló Montero

iglesias admite la nefasta situacion de venezuela / periodico

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Cinc anys després de concedir una entrevista a la televisió veneçolana, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va haver d’escoltar-se a si mateix dient que Veneçuela era "una referència fonamental per als ciutadans del sud d’Europa". No obstant, després de veure les imatges, Iglesias va assegurar que, actualment, la "situació política i econòmica" de Veneçuela és "nefasta". Un punt d’inflexió en la posició d’Iglesias respecte al règim de Nicolás Maduro.   

En la Comissió sobre el Finançament dels Partits Polítics del Senat va ser on el senador del PP Luis Aznar va tirar d’hemeroteca  per recordar a Iglesias el seu vincle amb el país llatinoamericà. En el fragment triat de l’entrevista, el líder morat arribava a admetre que "trobava molt a faltar" l’expresident de Veneçuela Hugo Chávez i admetia que "envejava" els espanyols que vivien al país. Ara es "penedeix" de les seves paraules. 

"He pogut dir coses i opinions polítiques que ara no comparteixo. Crec que rectificar en política està bé", va assegurar Iglesias quan Aznar li va preguntar per la seva relació amb Veneçuela. Per eliminar qualsevol ombra de dubte, va continuar insistint que les opinions que va abocar "fa anys no es corresponen" amb el seu actual pensament. No obstant, el dirigent morat va deixar clar que les "tonteries que hagi pogut dir" en el passat "difícilment tenen res a veure amb l’objectiu de la comissió, que és el finançament de Podem." Referent a això va assegurar que Podem no va rebre finançament de cap "Govern estranger" de manera "directa ni indirecta". 

"Broma masclista"

El senador popular també ha portat a col·lació un missatge que Iglesias va enviar el 2016 en el qual deia sobre la periodista Mariló Montero que la "fuetejaria fins que sagnés". Després de reconèixer les seves equivocacions sobre Veneçuela, el dirigent morat també s’ha disculpat per aquest missatge que el mateix ha qualificat com "una broma masclista imperdonable".

"De vegades he fet comentaris que quan els llegeixes després dius: és impresentable. En aquestes situacions el que un pot fer és demanar disculpes i dir: Ho sento molt i això ho vaig fer malament", ha insistit Iglesias després de reconèixer que sent "moltíssima vergonya".

Nega finançament de Veneçuela

Notícies relacionades

Sobre el finançament del seu partit, Iglesias s’ha mostrat taxatiu a l’assegurar que no han rebut diners del Govern veneçolàno han rebut diners ni d’altres Governs estrangers, "ni directament ni indirectament". "La nostra formació es finançad’acord amb la llei", ha sentenciat. Unes afirmacions que ha sostingut amb la lectura de deu interlocutòries judicials que no donen per provat el finançament il·legal del partit morat. "Ningú ha sigut capaç de transformar les acusacions que s’han fet sobre nosaltres en una resolució judicial", ha conclòs. 

El moment més tens de la jornada s’ha viscut quan Iglesias ha fet referència a les conclusions a què va arribar la comissió d’investigació de la utilització partidista del Ministeri de l’Interior. "El seu partit va utilitzar el Ministeri de l’Interior per protegir delinqüents  fabricar proves falses", ha sentenciat Iglesias. Una afirmació que ha ofès Aznar, que l’ha desafiat a acudir als tribunals si en té "proves reals".