INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Els Mossos van identificar quatre terroristes del 17-A un mes abans de l'atemptat

Els membres de la cèl·lula gihadista es van desplaçar a Badalona presumptament a comprar material

Els vídeos inclosos en el sumari demostren la solidaritat dels comerciants de Les Rambles

atentado de ramblas / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Ángeles Vázquez / Luis Rendueles / J. J. Fernández

Una patrulla delsMossos d’Esquadra va identificar un mes abans de l’atemptat gihadista de la Rambla quatre membres del grup terrorista en un polígon industrial de Badalona, una zona on es troben moltes botigues de venda a l’engròs regentades per persones de nacionalitat xinesa, segons exposa un informe de la policia catalana inclòs en el sumari que s’instrueix al’Audiència Nacional  i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. Els identificats el 9 de juliol del 2017 van ser Omar Hichamy, Mohamed Houli, Saïd Aalla i Moussa Oukabir. L’atestat precisa que és “molt probable” que els terroristes anessin al lloc a comprar materials que necessitaven per a la perpetració dels atemptats “que volien fer”. Aquell mateix dia i l’anterior havien fet cerques a internet amb les paraules “polígon asiàtic Badalona” i “botigues xineses a l’engròs a Barcelona”.

Els comerços de la Rambla van patir en directe l’horror dels atemptats gihadistes del 17 d’agost del 2017 a Barcelona. Molts d’aquests van servir de refugi als transeünts que fugien de l’horror provocat per la furgoneta dels terroristes. En el sumari de l’Audiència Nacional hi ha alguns vídeos on es pot apreciar la reacció dels dependents dels establiments. Un d’ells és el d’una gelateria. El propietari està atenent el públic quan veu passar el vehicle assassí. No s’ho pensa, salta el taulell i fa entrar la gent al seu local, que queda ple a vessar.

Hi ha altres imatges en el sumari suposadament gravades amb un mòbil en el qual apareix la furgoneta, ja parada, El vehicle estava conduït per Younes Abouyaaqoub, que quatre dies després va ser abatut per la policia autonòmica a la localitat catalana de Subirats.

Pànic i plors

"De sobte va començar a entrar molta gent. Les persones entraven preses del pànic, plorant i cridant," va declarar als Mossos la dependenta d’una botiga. No sabia què passava, però una companya li va explicar que pel que sembla s’havia produït un atropellament massiu a la Rambla. Per això, la seva cap els va dir que era més segur quedar-se a l’interior del local i no sortir al carrer. Van quedar-se allà unes tres hores.

A la peça de la causa que ara s’ha conegut hi ha els diferents comunicats mèdics de les persones que en van resultar afectades, a més d’informes dels Mossos sobre el que va passar i del contingut dels telèfons mòbils i tablets utilitzats pels terroristes. L’anàlisi dels aparells indica que alguns membres del grup havien començat a radicalitzar-se fa uns anys. D’un d’ells, els investigadors afirmen que “es detecta el consum” de propaganda islamista radical “ja a començaments del 2016”. Com a exemple, exposa que escolta el “Surah dels infidels” amb un missatge clar contra aquells que es consideren enemics de la seva causa i visualitza vídeos. El terrorista Yousef Aalla guardava al seu mòbil imatges de l’atemptat a la revista ‘Charlie Hebdo’.

Objectiu Madrid

Un altre informe policial sosté que l’assassí de la Rambla, Younes Abouaayaqoub “recopilava informació sobre zones rellevants de Madrid amb la finalitat de ser utilitzades com a objectius d’altres atemptats terroristes”.  Els investigadors van descobrir en un telèfon mòbil seu “nombrosos mapes de diferents llocs” de Madrid, tots ells destaquen com a “zones d’afluència massiva de persones”.

Entre els possibles objectius terroristes a Madrid, segons la documentació recuperada, hi havia el Museu del Prado, la plaça de Colon, l’estadi Vicente Calderón i “la zona de la seu del Partit Popular i l’Audiència Nacional” i el Palau Reial.

Tècniques de sabotatge

Notícies relacionades

Entre altres fonts, els terroristes es van inspirar en un polèmic manual de sabotatge, ‘The Anarchist Cookbook’, per a l’ús de ganivets. El llibre va ser editat en els 60 als Estats Units i sotmès en va a intents de censura fins que la seva difusió s’ha fet incontrolable a internet. Els terroristes també tenien informació sobre explosius.

Una pàgina d’aquest llibre es guardava en un dels mòbils de la cèl·lula gihadista, un LG trobat en una furgoneta Renault Kangoo abandonada a la carretera després d’un accident. En aquesta pàgina es detallen diversos tipus “de ganivets de combat, utilitzats pels Marines americans o  la seva força aèria”, diu un informe de la Policia Nacional. “Els ganivets són una eina essencial per a qualsevol que aspiri a ser un guerriller”, es pot llegir. El manual recomana el punyal de set polzades dels Marines com “el millor disponible en el mercat”. Els investigadors creuen que el mòbil pertanyia a Younes Abouyaqoub, autor material de la matança de la Rambla, o al seu còmplice Mohamed Hichamy.