PARLAMENT

La CUP es desmarca de la via eslovena

Els anticapitalistes deixen clar que "no és el que defensen" tot i que neguen que apel·lar-hi "signifiqui morts"

jregue43862492 barcelona  20 06 2018 ple al parlament  sesion de contol al 181102165036

jregue43862492 barcelona 20 06 2018 ple al parlament sesion de contol al 181102165036 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat Quim Torra s’ha quedat sol a prendre la via eslovena com a referent per a l’independentisme català. Els anticapitalistes, que fins ara havien preferit guardar silenci i eludir aquesta qüestió, han deixat clar aquest dijous des del faristol de l’hemicicle que "no és el que defensa la CUP". 

El diputat Vidal Aragonés ha aprofitat la seva interpel·lació a l’Executiu sobre el "règim del 78" per desmarcar-se de les afirmacions de Torra, tot i que ha etzibat que, al seu judici, quan es parla de la independència d’Eslovènia es fa enfocant-se en "una aposta pel dret a l’autodeterminació" i en el fet que "signifiqui morts".

Per això, ha demanat "una mica de serenitat" i ha donat un toc d’atenció a les "forces progressistes": "Reflexionin sobre a qui li interessa que es traslladi d’aquesta forma i no d’una altra", ha emfatitzat, i ha afegit: "No comprem el relat de la Transició modèlica i pacífica, però mai l’atribuirem als que assumeixen la Transició els morts d’aquesta".

Alhora, ha burxat en el fet que "en el període del 1975 al 1982 hi va haver centenars d’assassinats com a víctimes de la violència política, 245 dels quals, en mans de l’extrema dreta i de l’aparell de l’Estat".

Contra l’actuació dels Mossos

Aragonés ha centrat la seva intervenció a tornar a carregar contra l’actuació delsMossos d’Esquadra a Girona i Terrassa la setmana passada. "¿La resposta a un dret fonamental és enviar els Mossos?", ha preguntat al Govern i ha insistit que el problema està "en el model de seguretat i no en qüestions concretes".

"¿Quan es pega a un manifestant set vegades mentre s’intenta aixecar del terra i quan apunten i disparen bales de foam, això és globalment correcte?", ha demanat a un Torra absent en la sessió d’avui. Ha defensat les contramanifestacions a Vox per una "qüestió democràtica i de dignitat" i ha reclamat al Govern que "esculli" entre "la construcció de la república o la gestió de les engrunes del règim del 78". 

Bosch blinda les protestes del 21-D

Notícies relacionades

El nou conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, ha eludit replicar-li de forma directa i ha apel·lat a la titularitat de Miquel Buch per a això. Això sí, ha garantit, en la seva primera intervenció al Parlament, que les protestes previstes el pròxim 21 de desembre, amb motiu de la celebració d’un Consell de Ministres a Barcelona, es podran "celebrar de forma lliure". 

En el seu torn de paraula ha defensat el diputat republicà al Congrés, Joan Tardà, a qui Aragonés ha acusat d’"autonomista", i ha assegurat que "les seves conviccions són inqüestionables". "El senyor Tardà mai ha defensat una pregunta sobre autonomia, el que defensa és que el Govern faci alguna proposta, que deixi de dir que 'no' a totes les propostes que hem fet. No només perquè la situació a Catalunya sigui lliure, sinó perquè ho sigui també el regne d’Espanya per superar el litigi polític al qual ens ha portat", ha sentenciat Bosch.