MANIFEST

Alcaldes socialistes demanen a Torra "que no doni ales" a la ultradreta i al PP i CS, que no la blanquegin.

Impulsen un manifest i mocions en els ajuntaments per mantenir la convivència

alcaldes-socialistas / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, juntament amb una quarantena d’alcaldes socialistes, han presentat un manifest pel qual demanen al president de la Generalitat, Quim Torra, "no doni ales" a la ultradreta i al PP Ciutadans, que no la blanquegi.

En un acte a les portes del Parlament, Collboni ha reconegut que el resultat de les eleccions andaluses és "un punt d’inflexió" perquè apareix un fenomen nou, la irrupció d’una força d’ultradreta –Vox– en una institució democràtica.

"El nostre compromís és que no es trenqui ni la convivència ni la pau als pobles i ciutats. No permetre que l’extrema dreta ni els discursos de l’extrema dreta entrin en les institucions catalanes", ha sentenciat.

Ha expressat la seva preocupació pel creixement de Vox i ha dit que estan "molt preocupats també que el PP i Cs blanquegin la ultradreta per justificar pactes postelectorals" quan en països de l’entorn d’Espanya s’ha creat un cordó sanitari per impedir-ne l’entrada a les institucions.

"Els discursos incendiaris de Torra dels últims dies no ajuden a asserenar-se i centrar el debat en qüestions rellevants", ha afegit en relació ambl’aposta del president de la Generalitat per la via eslovenavia eslovena per aconseguir la independència de Catalunya.

Dobles discursos

Els alcaldes socialistes s’han conjurat per combatre els que asseguren que volen blanquejar Vox, s’han compromès a crear un cordó sanitari i a fer tot això sense "dobles discursos, com el de la senyora Colau que va criticar la via eslovena", mentre els comuns al Parlament van impedir fer comparèixer a Torra per explicar-se sobre això.

També ha considerat que l’ex primer ministre francès està utilitzant un doble discurs: "¿Valls continuarà sent alcaldable en el cas que Cs pacti amb Vox a Andalusia? Ve de França on apliquen una contundència extrema en la lluita contra la ultradreta".

"Els dobles discursos i la incoherència també alimenten la ultradreta", ha advertit i s’ha compromès a treballar contra les desigualtats perquè considera que és un dels elements que han fet sorgir la ultradreta.

Manifest

Per això, en el seu manifest demanen revertir retallades en els municipis i demanaran a la Generalitat que reactivi el pla de barris que van impulsar els governs catalans progressistes i que Collboni creu que si no s’haguessin cancel·lat no s’hauria produït la situació d’emergència social, que és una de la causes de l’auge de l’extrema dreta.

També proposen fomentar el pacte per la convivència i el respecte per l’espai públic "recordant que aquest espai i les institucions són de tots i que cap partit polític pot ni ha de monopolitzar-los".

Fan una crida als partits de la dreta que no contribueixin "blanquejant Vox a la normalització de l’extrema dreta", perquè van en contra dels valors fonamentals que defensen la Constitució i els valors europeistes.

Als partits independentistes els demanen moderació i centralitat "i abandonar els discursos bel·licistes i les vies unilaterals perquè dona ales i arguments a la ultradreta".

Notícies relacionades

Manifesten també un compromís públic a través del document i de mocions en els ajuntaments per enviar un missatge clar a la ciutadania que el PSC és un partit que defensa els valors constitucionals i europeistes, i que serà "ferm i clar", sabent que ho fan en un context difícil.

Han acompanyat Collboni una quarantena d’alcaldes socialistes, entre ells Núria Marín (l’Hospitalet de Llobregat), Josep Fèlix Ballesteros (Tarragona) i Àlex Pastor (Badalona), a més del primer secretari del PSC, Miquel Iceta.