PARLAMENT

Buch insta el PSC a aprovar els comptes per millorar les condicions dels Mossos

Els socialistes acusen el conseller de "posar en risc els treballadors públics de la Generalitat"

Repliquen que, per votar els seus pressupostos, el PDECat i ERC han "d'aprovar els de Madrid"

zentauroepp45412412 graf3618  barcelona  10 10 2018   el conseller de interior  181010143303

zentauroepp45412412 graf3618 barcelona 10 10 2018 el conseller de interior 181010143303 / Andreu Dalmau

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Fidel Masreal

Miquel Buch, a la corda fluixa, prova de sobreposar-se a les crítiques per "donar ordres polítiques" als Mossos oferint fórmules per pal·liar el descontentament dels agents per la falta de recursos.

Durant una manifestació d’agents davant la Conselleria d’Economia va anunciar aquest dimarts a l’hemicicle català que el seu departament "ha iniciat els tràmits per incorporar" en els pressupostos la convocatòria de 750 places de Mossos d’Esquadra, i va promocionar que estan "en via de solució" 12 de les 15 reivindicacions laborals del cos autonòmic –les tres restants les va atribuir a una falta de competències–. Si dimarts va provar de convèncer els comuns, aquest dimecres va ser el torn de fer-ho amb els socialistes perquè aprovin els comptes del Govern.

Però la seva gestió no els convenç. El diputat del PSC-Units per Avançar Carles Castillo el va acusar de "posar en risc els treballadors públics de la Generalitat", de ser "responsable de la seva ansietat, depressions i baixes", a causa de la "situació extrema" que viuen amb recursos "caducats". "Hi haurà algun drama que haurem de lamentar", li va advertir, assenyalant l’"excés de càrrega de treball" de "plantilles desesperades". I va allargar la reivindicació als Bombers, que també pressionen Buch per les seves condicions laborals, i va anunciar "increments de plantilla i nou material".

Castillo va criticar al conseller d’Interior que mentre la situació dels agents empitjora, "afegeix més llenya al foc anunciant una purga als Mossos". "La clau de l’èxit no la conec però la clau del fracàs és intentar acontentar tothom", va alertar.

Els comptes de la Generalitat

Buch li va replicar que "no pot dir que els comandaments s’han posat per ordre polític" i va assenyalar el seu company de files Ramon Espadaler com a encarregat d’"explicar-l’hi". 

"Es pot venir aquí a lamentar-se i a dir 'que el cos està molt malament’ o a solucionar-ho. Jo m’he decidit per la segona", va etzibar el titular d’Interior. "Si són valents hauran d’aprovar el pressupost, si estan tan preocupats", els va instar, i els va convidar a "anar de la mà i treballar conjuntament".

Notícies relacionades

La resposta de Castillo va ser ràpida i concisa: "Votarem els pressupostos de la Generalitat si el Govern aprova els de Madrid", va dir, sabent que el PDECat i ERC s’hi neguen.

Buch, per la seva part, va aprofitar el torn de paraula per carregar contra el Govern central perquè, segons el seu parer, la seva "amenaça" de tornar a aplicar l’article 155 "tensa més el cos" de Mossos d’Esquadra.