PARLAMENT

L'oposició carrega contra Torra per no desdir-se de la via eslovena

Cs assegura que el nou conseller d'Exteriors "s'uneix al club de fans de la guerra dels Balcans"

El PPC adverteix que si tornen a la Moncloa "destituiran" el president de la Generalitat

fcasals45311486 ines arrimadas al parlament  fotograf a de joan cortadellas181003104353

fcasals45311486 ines arrimadas al parlament fotograf a de joan cortadellas181003104353

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Xabi Barrena / Daniel G. Sastre

La benvingudad’Alfred Bosch  al capdavant de la Conselleria d’Exteriors no s’ha escapat de l’agre debat a l’hemicicle entre independentistes i l’oposició sobre les 'ambaixades’ catalanes i les referències del president de la Generalitat, Quim Torra, a la via eslovena.

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha retret a Torra la seva breu intervenció de presentació dels canvis en l’Executiu català i ha atribuït l’elecció de Bosch a un "canvi de cromos dins d’ERC", que "no respon a una millora de la gestió". "Compleix un requisit important per ser membre del Govern, defensa amb radicalitat la independència. Ho ha demostrat àmpliament", ha etzibat. Arrimadas ha carregat contra la tasca d’aquesta conselleria perquè és "la més processista de totes, la joia de la corona del procés" i li ha augurat "moments gloriosos durant el seu mandat". 

No ha oblidat les afirmacions de Torra sobre la via eslovena i li ha retret que "parli en nom de tots els catalans". La líder dels taronges ha assegurat que "s’està creant un club de fans d’una cosa molt lletja, la guerra dels Balcans" i ha portat a col·lació articles del vicepresident Pere Aragonès i del nou conseller sobre la via eslovena redactats anys enrere. El president li ha replicat que ell forma part del club de fans "de la pau i la democràcia". 

Rebuda "institucional" el 21-D

Miquel Iceta ha desitjat una bona feina a Bosch i en un to calculadament conciliador, ha afirmat que defensa l’acció exterior de la Generalitat perquè dona "poderosos interessos", tot i que no "l’habilita per utilitzar els seus instruments contra l’Estat espanyol". "No confongui una causa política legítima amb el conjunt del país", ha advertit al nou titular d’Exteriors.

El socialista també s’ha dirigit a Torra per demanar-li que treballi "amb discreció" per bastir ponts amb el Govern, sempre "amb el diàleg dins de la llei". Això sí, li ha criticar les seves paraules en què apel·lava alsCDR  perquè "pressionessin". Ha demanat una benvinguda "formal i institucional" al Govern el 21 de desembre a Barcelona, per acabar l’any en el curs de l’estabilitat i el diàleg, i no en una situació d’enfrontament, que seria molt negativa per a les dues parts. "És millor no encendre focs", ha afirmat, fent una crida a la "moderació".

"Destitució" si el PP torna a la Moncloa

Els conservadors han sigut els més breus i els més contundents. Alejandro Fernández ha criticat que Torra aposti per "la guerra" i l’ha advertit que si tornen a ocupar la Moncloa, el destituiran. "No és una amenaça, és un anunci, una explicació de la realitat", ha etzibat, i ha afegit: "No volem guerres, ni l’eslovena ni la vietnamita".

Explicacions sobre la travessia unilateral

Notícies relacionades

Els comuns han iniciat el seu torn disparant contra Bosch per la "falta de capacitat d’entesa que va exercir al consistori de Barcelona amb el bloqueig de les polítiques socials i progressistes". I no han abaixat el to contra el Govern, a qui han acusat de "no tenir cap intenció de governar". Han enumerat els principals reptes socials i han afirmat que "es comencen a assemblar a Manuel Valls". "No sabem quina és l’estratègia de govern, si en té cap", ha censurat Jéssica Albiach, i ha reclamat a Torra que aclareixi si aposta per la via eslovena i la travessia unilateral, mentre que ha exigit a ERC que "deixin la calculadora electoral" i apostin per una "majoria progressista nova". 

La CUP s’ha queixat que la nova elecció de titular a Exteriors no comporti una nova estratègia "en defensa dels drets polítics". "Ha perdut una oportunitat per presentar una remodelació més profunda i urgent del seu Govern", ha emfatitzat el diputat Carles Riera i, tot seguit, ha tornat a demanar el cessament de Miquel Buch: "Trenqui amb els més reaccionaris", li ha demanat. Ara bé, també l’ha felicitat pel dejuni i per la seva decisió de "no col·laborar amb el Consell de Ministres".