PLE AL CONGRÉS

ERC i el PDECat acusen Sánchez de dretanitzar-se i insisteixen a negociar el referèndum

Tardà: "Mantenim la mà estesa, encara hi som a temps"

Campuzano: "Amb el seu discurs ha donat el primer triomf a Vox"

hdrpk82rptc5rswrvevqk41100 / periodico

5
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El PDECat, en un to més contundent, i ERC, amb una actitud més mesurada, han acusat aquest dimecres el president del Govern, Pedro Sánchez, d’haver endurit el seu discurs sobre la qüestió catalana com a conseqüència de l’ascens de Vox, en el debat sobre Catalunya al Congrés dels Diputats. Els dos grups independentistes han pronosticat que Sánchez donarà ales a la dreta si segueix en aquestes tesis contra el sobiranisme, i l’ha instat de nou a negociar un referèndum pactat. Si no, segons ERC, es reproduiran les vies de la desobediència, i segons el parer del PDECat, "entregarà a les dretes l’hegemonia política d’Espanya durant moltes dècades". [Seguiu les últimes notícies sobre Catalunya en directe.]

El representant d’ERC Joan Tardàha denunciat la falta de propostes concretes del president del Govern. Malgrat això, Tardà ha mantingut la "mà estesa" a la negociació amb l’Executiu del PSOE partint de la negociació d’un referèndum. El diputat republicà ha citat el president a no fer el discurs de la dreta sobre la qüestió catalana i l’ha advertit que l’alternativa és que l’independentisme exerceixi la "desobediència".

El desastre d’Annual

Tardà ha començat denunciant el discurs inicial de Sánchez per haver sigut "estèril" i amenaçador, "superficial" i "vàcua per falta de propostes". L’ha atribuït a l’inici de la campanya electoral espanyola. I dit això, ha situat el líder socialista a formular una proposta sobre Catalunya que no sigui "155, pals, repressió i presó". Per això, ha retret al cap de l’Executiu que no hagi pres mesures, com instar la fiscalia a retirar acusacions als presos independentistes. I en aquest punt ha advertit que el judici per l’1-O separarà de manera definitiva Espanya d’una bona part del poble català i serà un "autèntic desastre nacional" com ho va ser "el desastre de Cuba o Annual” –que en la guerra del Marroc va generar 4.000 morts–, "com tants desastres nacionals hi ha hagut", ha assegurat. "Actius en la repressió i passius en la solució", ha afirmat respecte a l’actitud del Govern, que ha acusat d’"incrementar la catalanofòbia mitjançant l’atribució a Catalunya del delicte de cop d’estat".

"Presenti una proposta"

El diputat republicà ha recordat a Sánchez que és president gràcies al recolzament d’ERC a la moció de censura contra el PP i li ha assegurat que el referèndum és "inevitable". "Presenti una proposta que la ciutadania catalana pugui avaluar, i nosaltres presentarem la nostra", ha afegit.

Negociació o desobediència

Tardà s’ha mogut en tot moment en la defensa de la negociació del referèndum, una negociació que ha augurat que seria "difícil, llarga i complexa". "L’altra opció és l’autoritarisme, abocar-nos a la desobediència a nosaltres, a la resistència pacífica, i a vostès, a obrir la porta al feixisme". Finalment, el diputat d’ERC ha allargat la mà al president "malgrat el que ens ha dit avui aquí". I li ha demanat que opti per ser "un estadista" que obri una "negociació franca en els termes expressats" en lloc de "deixar-se arrossegar per la dreta". "Sigui protagonista de la història, no un figurant de la història". "Encara hi som a temps", ha conclòs.

Els avisos de Campuzano

Per la seva banda, Campuzano, en un to d’indignació més dur del que tenia previst –i que ha modificat arran del discurs de Sánchez–, ha reclamat a Sánchez que torni al discurs conciliador sobre Catalunya que va pronunciar durant la moció de censura al Govern del PP: Pel diputat convergent, les tesis del president del Govern d’avui (amenaçant amb la intervenció policial, denunciant "mentides" del sobiranisme, citant els catalans a pactar un nou Estatut i desqualificant l’opció d’un referèndum) són les mateixes de la "part més antiga i conservadora del PSOE, i si vol competir amb les dretes en nacionalisme espanyol s’equivocarà i aconseguirà que l’hegemonia política a Espanya se situï en el camp de la dreta".

"Per vies legals i democràtiques"

El diputat postconvergent ha acusat Sánchez d’haver donat avui "el primer triomf a Vox" i ha aconseguit que Vox faci girar l’orientació del Govern central sobre Catalunya, la qual cosa ha qualificat d’"enorme error" que el president espanyol "pagarà". El diputat del PDECat ha exigit a Sánchez que reconegui la legitimitat de les tesis independentistes i li ha reclamat que tingui "valor" per resoldre el contenciós per les vies "legals i democràtiques".

En aquest sentit, en la mateixa línia que Tardà, Campuzano ha apel·lat a un referèndum acordat, perquè aquest és un dels grans consensos de la societat catalana, que, ha replicat, no té cap problema de convivència. "És un problema de democràcia"; ha assegurat el diputat postconvergent, que també ha denunciat que el cas català ha fet aflorar dèficits democràtics de l’Estat i la "degradació de l’estat de dret". Campuzano, com Tardà, ha tornat a reclamar al president del Govern que retorni a la via de la negociació i a l’"esperit de la moció de censura".

"Vostè és un feixista"

En la seva segona intervenció, Tardà ha dit "feixista" al líder de Ciutadans, Albert Rivera, que prèviament havia dit "colpistes" als dirigents independentistes. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha exigit evitar els insults i ha advertit que així ho disposarà al diari de sessions. Pastor ha apel·lat a la "bona política".

Notícies relacionades

En la mateixa intervenció, Tardà ha admès que no existeix una majoria social per la independència a Catalunya però sí en favor del referèndum i en aquest sentit ha tornat a reclamar a Sánchez la negociació d’aquest referèndum. I ha advertit que si l’Estat opta per la "presó" i la "repressió" hi haurà candidatures per l’amnistia i l’autodeterminació.

“Estem en això"

Carles Campzuano, en la seva segona intervenció, ha denunciat de nou la baixa qualitat democràtica de l’Estat i alhora ha admès que l’independentisme està per majories més àmplies. "Estem en això", ha dit, en resposta a l’apel·lació de Sánchez que hi hagi majories més àmplies en el sobiranisme. "Quan ofereixin un projecte polític a Catalunya guanyador, l’acceptarem, però no n’hi ha, no existeix, ¿hi ha algú que tingui una proposta que superi el 48% a favor de la independència? No hi ha ningú", ha dit.