COMPAREIXENÇA AL CONGRÉS

Sánchez apuja el to contra Torra i estableix les bases de la seva futura campanya

"Si es trenca la legalitat, la resposta serà contundent", adverteix el president la Generalitat

El Govern sospesa no aprovar iniciatives territorials en el Consell de Ministres a Barcelona

sanchez / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La compareixença de Pedro Sánchez en el Congrés sobre la crisi territorial a Catalunya i el 'brexit', la primera gran cita parlamentària des del terratrèmol polític que van suposar les recents eleccions andaluses, va coincidir aquest dimecres amb un delsmoments més convulsos de la relació entre el Govern socialista i la Generalitat. Feia més d'una setmana que l'Executiu preparava la intervenció del president, que va dedicar el dia anterior a acabar de perfilar-la. El missatge cap al Govern va ser clar. "Si es trenca la legalitat, la resposta serà contundent", va dir el cap de l'Executiu, arran de la defensa del president, Quim Torra, de la "via eslovena" per aconseguir la independència i la inacció dels Mossos d'Esquadra davant dels talls de carretera per part delsComitès de Defensa de la República (CDR).

Després del'enviament de cartes a la Generalitat en les quals l'Executiu avisava que prendria mesures si no es garantia la "seguretat pública", Sánchez va optar per deixar en un segon pla la seva recepta d'un nou Estatut que avanci enl'"autogovern".  Només la va citar de passada durant un discurs orfe de mesures noves, però que va servir per deixar clar els eixos de la seva futura campanya per a les eleccions generals, ja siguin a la primavera, al maig (coincidint amb les autonòmiques, municipals i europees), a la tardor o fins i tot el 2020.

Fermesa davant de qualsevol temptació per part del Govern de tornar a la via unilateral, descartant en principi la reedició de l'article 155 de la Constitució però deixant clar que no li tremolarà el pols arribat el cas, en un moment en què els socialistes veuen perillar les seves expectatives de vot a causa del suport d'ERC i el PDECat a la moció de censura. Insistència a lligar el PP i Cs amb la "ultradreta" de Vox. Apel·lacions a la necessitat de "moderació" per intentar ocupar el centre polític davant Pablo Casado i Albert Rivera. I deixar de banda, gairebé com si no existís,Units Podem.

"Desesperació" i "mentides"

Tot just començar la seva intervenció, en la qual va subratllar les coincidències entre el 'brexit' i l'independentisme català (tots dos "soscaven projectes comuns"), Sánchez va llançar una triple advertència a Torra. "La primera, en relació amb els Mossos d'Esquadra, el Govern no acceptarà abandó de funcions per part de qui té encomanada la seguretat pública a Catalunya [...] –va dir el president. En segon lloc: malgrat les amenaces d'alguns elements radicals de l'independentisme, el Govern celebrarà el Consell de Ministres a Barcelona el 21 de desembre [...]. I tercer: reivindicar la via eslovena denota un desconeixement de la història, una manipulació inacceptable i la desesperació de qui ja no té cap argument més que la mentida per sostenir les seves posicions polítiques".

Hi ha un clar component d'embafament en l'Executiu cap a l'actitud de la Generalitat, que un dia assenyala que un Consell de Ministres és una "provocació" i després diu que, no que passa d'abraçar un precedent balcànic que va causar 60 morts a separar-se d'ell. "Són com nens. Ja n'hi ha prou de rebequeries", explica un ministre.

En principi, la reunió del Govern el 21 de desembre a Barcelona havia de servir per aprovar mesures de pes en el pla territorial. Però ara no està tan clar. "No seria ben vist", argumenta un altre ministre. La qual cosa no significa que no s’hagi d’activar cap iniciativa d'aquest tipus, perquè Sánchez, com Torra, també és un dirigent canviant: ha passatd'anunciar que no presentarà els Pressupostos si no té el suport del Congrés a dir que sí que ho farà.

El factor Vox

Notícies relacionades

En qualsevol cas, el seu discurs no va convèncer gairebé ningú. Per a uns, va ser massa tou. Per a d'altres, massa dur. ERC i el PDECat van retreure a Sánchez el to del seu discurs, però van mantenir la mà estesa, una cosa que el president va valorar, evitant entrar al cos a cos amb republicans i exconvergents.

La part més tensa del debat va venir de la mà del PP i Cs, amb Casado i Rivera reclamant el 155 i denunciant la suposada tebiesa del president. A un i altre, Sánchez els va dir que no pensava "posar gasolina al foc". Perquè segons el líder socialista, no hi ha diferències entre els conservadors, els taronges i Vox. "Rivera, Casado i Abascal [Santiago, líder del partit d'extrema dreta] tenen un ventríloc, el senyor [José María] Aznar –va assenyalar el president–. Diuen el mateix, amb diferents tonalitats, però el mateix".