L'Audiència Nacional rebutja altre cop apartar Andreu del judici de Gürtel

El tribunal denega retirar del cas el jutge per la presumpta amistat amb Baltasar Garzón

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’Audiència Nacional  ha rebutjat altre cop apartar el jutge Fernando Andreu per la seva presumpta amistat amb Baltasar Garzón del tribunal que aquest dilluns celebra el judici sobre adjudicacions presumptament irregulars d’Aena en la trama Gürtel, i ha inadmès a tràmit l’incident plantejat per Francisco Correa.

Així ho ha anunciat avui la presidenta de la secció segona de la Sala Penal, María José Rodríguez, en la primera sessió del judici en què hi ha acusats Correa, l’exdirector de comunicació de l’ens públic Ángel López de la Mota, el que va ser el seu subordinat José María Gavari i el comptable de la Gürtel, José Luis Izquierdo.

Es tracta de la segona vegada que l’Audiència es pronuncia en aquest sentit. Ja ho va fer el 4 de desembre pasat, quan va rebutjar tramitar la recusació presentada per un altre dels acusats, José María Gavari, que integrava l’oficina de comunicació d’Aena.

Després de conèixer el rebuig de la seva petició de recusació, la defensa de Correa ja ha anunciat que formularan recurs de súplica a la decisió de la Sala, ja que, segons el seu parer, Andreu hauria de ser apartat del tribunal per la seva presumpta amistat amb l’exmagistrat Baltasar Garzón.

Es tracta del mateix argument que va esgrimir Gavari en el seu incident de recusació, en què també sostenia que la presumpta amistat d’Andreu amb la ministra de Justícia, Dolores Delgado –que va arribar a proposar-lo com a secretari d’Estat de Justícia–, hauria de ser prou raó per recusar el jutge.

Però la Sala, en una interlocutòria de la qual va ser ponent el mateix Andreu, va decidir rebutjar de ple aquesta recusació, perquè va afirmar que "cap dels fets en què la part recusant diu fundar la seva pretensió coincideix ni té cap analogia amb les causes d’abstenció o recusació", ja que aquesta amistat hauria de ser "entre el jutge i les parts, i no amb tercers aliens al procés".

Notícies relacionades

Gairebé un any després que finalitzés el judici a la primera època de Gürtel, Correa –a la presó, condemnat a més de 60 anys– torna a asseure’s al banc dels acusats i s’enfronta a una petició fiscal de 10 anys de presó.

La Fiscalia Anticorrupció demana per a l’exdirector de comunicació d’Aena i el seu subordinat 8 anys de presó, mentre que per a Izquierdo en sol·licita 7.