La vista oral de Gürtel, encara pendent

El PP planeja recusar Andreu per falta d'imparcialitat en el 'cas Bárcenas'

Els populars esgrimeixen l'amistat del jutge de l'Audiència Nacional amb Baltasar Garzón i la ministra Delgado

GRA207  MADRID  21 05 2014 - El juez de la Audiencia Nacional Fernando Andreu  durante su intervencion en el congreso internacional sobre justicia universal que se celebra esta semana en Madrid organizado por la Fundacion Internacional Baltasar Garzon  FIBGAR   EFE Juan Carlos Hidalgo

GRA207 MADRID 21 05 2014 - El juez de la Audiencia Nacional Fernando Andreu durante su intervencion en el congreso internacional sobre justicia universal que se celebra esta semana en Madrid organizado por la Fundacion Internacional Baltasar Garzon FIBGAR EFE Juan Carlos Hidalgo / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El PP planeja recusar el jutge Fernando Andreu després de ser designat ponent del tribunal que jutjarà el 'cas Bárcenas', al·legant falta d’imparcialitat per la seva amistat amb l’exjutge Baltasar Garzón, primer instructor de Gürtel, i amb la ministra Dolores Delgado, que va arribar a proposar-lo com a secretari d’Estat de Justícia.

Fonts de la defensa del PP en aquesta causa, en la qual el partit ha de respondre com a partícip a títol lucratiupartícip a títol lucratiu pel suposat pagament en negre de la reforma de la seu de Génova, han informat que estan estudiant ja la presentació d’un incident de recusació per evitar que Andreu arribi a jutjar aquests fets.

Andreu, fins ara titular del Jutjat Central d’Instrucció número 4 de l’Audiència Nacional, es va incorporar aquest dilluns a la secció segona de la Sala Penal i la seva arribada ha motivat la sortida d’un altre magistrat, Fermín Echarri, que no tenia plaça fixa i que ara serà traslladat a una altra secció.

Això ha provocat que s’hagi hagut de modificar el tribunal que jutjarà el 'cas Bárcenas', així com tres peces més del 'cas Gürtel': la referida a la visita del Papa a València, la de les suposades adjudicacions irregulars d’AENA a la trama de Correa i la relativa a tres contractes de l’Ajuntament de Jerez amb la xarxa.

L’argument més evident que el PP pot esgrimir per demanar que sigui apartat del tribunal és la seva coneguda amistat amb Garzón i amb Delgado, amb els quals va coincidir durant més d’una dècada a l’Audiència Nacional, a la qual va arribar el 2002.

Proposat com a secretari de Justícia

A més, podran al·legar que la ministra el va proposar per al càrrec de secretari d’Estat de Justícia, si bé finalment va ser descartat, i que el seu nom es va estudiar també com a possible candidat al CGPJ.

Dels quatre judicis per als quals ha sigut nomenat ponent, només dos ja tenen data. El d’AENA (el 10 de desembre), i el dels contractes de l’Ajuntament de Jerez amb Gürtel, l’inici del qual està previst per al 6 de maig.

Encara està pendent d’assenyalament el del 'cas Bárcenas', que se cenyeix al pagament en negre de les obres de la reforma de la seu nacional del PP, fets pels quals s’asseuran a la banqueta l’extresorer, l’exgerent Cristobal Páez i el propietari de l’estudi d’arquitectura que es va encarregar del projecte.

En aquest judici, igual com ho va estar en el de Gürtel Época I, el PP ha de respondre com a responsable civil en qualitat de partícip a títol lucratiu pel presumpte pagament parcial en negre dels 888.000 euros de la reforma, per la qual cosa ha hagut de prestar prèviament una fiança d’1,2 milions d’euros.

La vista oral de Gürtel, encara pendent

Aquest mes d’octubre, la secció segona va preguntar a l’actual jutge d’instrucció d’aquesta causa i del 'cas Gürtel', José de la Mata, si podia posar ja data a la vista oral, tenint en compte les diligències que encara continua practicant sobre els papers de Bárcenas.

Notícies relacionades

El jutge va respondre que no hi havia inconvenient per no tenir una connexió directa aquests fets amb els que ell continua investigant, donant via lliure a què comencés la vista oral, que està pendent d’assenyalament des del 2015, quan va quedar conclosa aquesta causa.

No obstant, la defensa de l’extresorer ha demanat que abans de posar-hi data, De la Mata detalli les diligències que està practicant –després de reactivar aquesta causa arran de les confessions de Francisco Correa en el judici de GürtelFrancisco Correa–, per aclarir fins a quin punt el pot afectar aquesta "instrucció complementària", que es pot prolongar com a màxim fins al desembre del 2019.