ELS LLAÇOS INTERNACIONALS DE LA ULTRADRETA ESPANYOLA

Vox es va reunir al Capitoli amb el conseller de seguretat nacional de Trump

Rafael Bardají, dirigent del partit ultra, també ha mantingut trobades amb Steve Bannon i Jared Kushner

El diplomàtic va obrir al seu dia les portes de la Casa Blanca a Aznar i va impulsar la participació espanyola en la guerra de l'Iraq

zentauroepp46170753 vox181207133120

zentauroepp46170753 vox181207133120

5
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

L’anomenen Darth Vader, com l’home que es va passar al costat fosc de la força a “La Guerra de les  Galàxies”, i des de fa mesos és la clau que permet a la formació ultradretana Vox entrar fins a la cuina de la Casa Blanca de Donald TrumpRafael Bardají, sociòleg i politòleg, no rebutja el sobrenom del dolent galàctic. “Me'l van posar els meus enemics del servei d’intel·ligència espanyol. Jo vaig estar en el ministeri de Defensa durant els governs d’Aznar (va ser assessor executiu entre el 1996 i el 2002) i llavors vaig proposar reformar en profunditat el que ara és el Centre Nacional d’Intel·ligència. Alguns no volien canviar-lo i em van batejar com a Darth Vader. Em va semblar divertit i des d’aleshores hi ha moltes llegendes negres sobre mi”, explica a EL PERIÓDICO.

No és llegenda, sinó realitat, la seva fluida connexió amb els grups ultres del poder dels Estats Units. L’alt right o la far right, els grups de pensament ultraconservadors, circuits d’influències, diners i poder. “El meu camp és la seguretat. Jo tinc amics a la Casa Blanca des de fa molts anys”, explica Bardají, que va obrir el Capitoli a José María Aznar i va defensar la intervenció espanyola en la guerra de l’Iraq.

Des de març d’aquest any, Bardají és membre del Comitè Executiu Nacional de Vox, la formació ultradretana espanyola. I també és la seva connexió amb el món Trump i el govern nord-americà. “L’última vegada que vaig estar allà va ser fa uns deu dies. Aporto a Vox el que puc oferir en contactes i projecte polític”, assegura. Entre els seus amics actuals a la Casa Blanca en cita dos: “els meus interlocutors allà són Jared Kushner (el gendre del president) i John Bolton (actual Conseller de Seguretat Nacional)”. Bolton va ser alt càrrec de George W. Bush, i és un falcó en política exterior. Aquesta setmana va parlar d’“alliberar Veneçuela” i va saludar l’arribada al poder al Brasil de l’ultra Jair Bolsonaro.

Temes que siguin com imants

Els dirigents de Vox no oculten que Trump és un dels seus inspiradors. Bardají aclareix que el partit no ha rebut diners dels cercles pròxims a la Casa Blanca. Però sí que admet que apliquen a Espanya algunes de les seves receptes electorals. “Karl Rove (el guru que va ser darrere dels triomfs de George W.Bush i el ressorgiment de la dreta ultra als Estats Units) em deia que a Europa ens equivoquem, que entenem la política com un teatre. El que van fer ells, i Trump ha portat a l’extrem, és agafar temes que siguin com pols, com imams, assumptes que mobilitzen grups diferents d’electors. Després, els ordenen i els posen en relació entre ells. És una mica el que hem fet a Vox: agafar com imants la defensa de la caça, dels toros, de la Setmana Santa, de les forces de seguretat... Les noves tecnologies i les xarxes socials et permeten després connectar, unir a aquesta gent mobilitzada per un d’aquests imants”, conclou.

Bardají, que dirigeix un think thank anomenat Grup d’Estudis Estratègics, assegura que des de la Casa Blanca “tenen ganes que aquest fenomen que van aconseguir ells es reprodueixi a Europa, que hi hagi nous experiments aquí. Vaig rebre des dels Estats Units diversos mails de matinada felicitant-nos per l’èxit de Vox a Andalusia”.

Rafael Bardají i Steve Bannon, l’abril passat a Washington.

L’amic Steve Bannon

Aquella matinada també el va felicitar Steve Bannon, amic seu des de fa anys i guru de l’èxit de Trump. “Ja el febrer, quan Bannon encara era a la Casa Blanca, jo els vaig visitar i em va preguntar per Vox, una cosa que em va sorprendre”, afirma Bardají, que assegura que el seu amic americà “vol venir a Espanya ja. Farem un acte amb ell, tot i que estem esperant el millor moment”.

Bannon lidera ara des d’Europa “The Movement”, per agrupar la ultradreta europea. Tot i que Bardají no comparteix totes les tesis del seu amic. “¿És possible un moviment comú que uneixi Vox amb Alternativa per Alemanya, el Front Nacional, la Lliga... Tinc els meus dubtes. Els partits emergents són diferents a cada país de la Unió Europea. Bannon ho veu des del punt de vista nord-americà i a ell li agrada qualsevol cosa que debiliti la UE”.

Penetrar en barris obrers

Un altre pla que Vox ja ha posat en marxa a moltes ciutats espanyoles és la “penetració” en barris humils. Aquesta vegada, l’exemple arriba de França i la formació de Marine Le Pen. “El Front Nacional va aconseguir el vot de l’esquerra en barris obrers que tenien grans problemes d’immigració. Si mirem les ràtios d’immigració il·legal i el vot a Vox a Andalusia: L’Empriu, La Mojonera i la seva mesquita... veiem que hi ha correlació directa. Estic convençut que aquest transvasament que es va produir a França es produirà aquí”.

Notícies relacionades

Bardají creu que l’objectiu de Vox no és convèncer els rics. “Les elits que viuen en barris bunqueritzats de Madrid o Barcelona ens votaran si volen. Però aquesta gent no va a la sanitat pública ni a les escoles públiques, no pateixen els col·lapses, les retallades. Hem de buscar vots on la gent pateix la fricció social amb la immigració. Buscar gent que al seu barri té col·lapsada la seguretat, la sanitat pública. Allà hem de fer penetració social. Ja ho estem fent”.

Bardají continua tenint bona relació amb Aznar, el seu antic cap. “Ell va crear un partit en què era tota la dreta, una gran botiga per a tothom. Va ser un gran líder, però ara l’oferta s’ha diversificat. Andalusia ha demostrat que la dreta pot créixer d’una altra manera. Cal modernitzar la manera d’entendre el món de la política, ara les regles han canviat i el meu excap en això es va quedar enrere”. L’últim article del Darth Vader de Vox es titula: “El despertar de la força” i en ell encoratja a posar en marxa la “Reconquesta 2.0”. D’altres fan ja el treball als barris i a les xarxes socials. Ell es mou en el costat fosc.