polèmica

Onada de crítiques a Torra per apostar per la via eslovena

Arrimadas adverteix que el president i el seu Govern són «un perill per a la convivència i la democràcia»

jregue43667859 la presidenta de cs al parlament  in s arrimadas  en roda de180613122816

jregue43667859 la presidenta de cs al parlament in s arrimadas en roda de180613122816 / Nuria Julia

2
Es llegeix en minuts

El president Quim Torra ha desencadenat una onada de crítiques per apostar per la via eslovena cap a la independència, al tractar-se d’una opció que va acabar amb desenes de morts.

La líder de l’oposició en el Parlament, Inés Arrimadas, ha assegurat que el president i el seu Govern “són un perill per a la convivència i la democràcia” a l’apel·lar a la “violència i a un conflicte civil”. La representant de la formació taronja ha respost d’aquesta forma a les apel·lacions de Torra a seguir aquesta via “amb totes les conseqüències”.

Un dia després que l’expresident Artur Mas enlletgís a TorraArtur Mas el fet que animés els Comitès de Defensa de la República (CDR) a “pressionar” per aconseguir la República i que es repeteixin les crides a què s’apliqui de nou l’article 155 de la Constitució a Catalunya, les crítiques al cap de l’Executiu català no cessen.

A més d’acusar-lo de “criminalitzar” elsMossos, Arrimadas, en relació amb la reunió que ha de mantenir el president amb el conseller d’Interior,  Miquel Buch, assegura que el Govern actual aspira a “purgar” el cos policial autonòmic en nom de tenir una “policia política”.

“Un il·luminat” 

El secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, considera que el president és “un il·luminat” i “un irresponsable”, alhora que lamenta que des de Catalunya es facin “crides a la insurrecció, i a sobre amb model”.

També l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha apressat Torra a rectificar “immediatament” per defensar la via d’Eslovènia a la independència, al considerar que les seves declaracions constitueixen “una greu irresponsabilitat”.

Colau ha criticat les manifestacions de Torra en un missatge de Twitter, en què afegeix el tuit que ahir va publicar el compte oficial del Govern amb les paraules del president: “Els catalans hem perdut la por. No ens fan por. No hi ha marxa enrere al camí de la llibertat. Els eslovens van decidir seguir endavant amb totes les conseqüències. Fem com ells i estiguem disposats a tot per viure lliures”.

Notícies relacionades

En la mateixa línia, la presidenta de CatECP en el Parlament, Jèssica Albiach, ha demanat a Torra que faci una “rectificació immediata de la via eslovena”. En un apunt a Twitter recollit per Europa Press, Albiach també ha instat ERC a aclarir la seva posició sobre això. Albiach ha defensat que el catalanisme només pot ser un moviment pacífic i de majories, i ha assegurat que “el Govern Torra-Aragonès està desconnectat de la realitat social del país”.

El candidat a l’alcaldia, Manuel Valls, s’ha afegit al debat i aplaudeix les crítiques de Colau a les declaracions del president. Alhora apel·la a aconseguir tenir “un debat serè, democràtic i sense escarnis”.