40è ANIVERSARI DE LA CONSTITUCIÓ

Felip VI apel·la al diàleg i demana acatar les sentències

Celebra que la Constitució hagi prevalgut sobre els «fets molt greus» que han afectat la convivència

L'acte es converteix en l'homenatge pendent a Joan Carles, que va seguir la sessió al centre de l'hemicicle

78f36ee7-1d94-4ae6-9152-152c940594ff-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

L’acte solemne d’ahir per celebrar els 40 anys de la Constitució al Congrés es va convertir en la reivindicació de les bondats de la Carta Magna i en l’homenatge pendent al rei Joan Carles. A l’hemicicle, amb l’escenografia de gala per a les grans ocasions, van prendre la paraula Felip VIi la presidenta de la Mesa, Ana Pastor. En els seus discursos, tots dos van defensar els ideals amb què es va forjar la Constitució el 1978 i la seva plena vigència malgrat els desafiaments polítics i socials que pateix Espanya en l’actualitat. Per a Pastor, la Llei Fonamental no és “un cadenat” i “es pot reformar”, però amb un consens igual que llavors.

Felip VI va apel·lar al diàleg per “resoldre els desacords” i va demanar “complir” les “decisions” dels tribunals. Tot i queno va fer referències directes a l’independentisme català, el comentari va portar al pensament d’alguns diputats, segons van comentar després, l’amenaça del president de la Generalitat, Quim Torra, de no “acceptar” les sentències del procés. En el seu discurs, de més de mitja hora, el cap d’estat va esmentar en diversos passatges que Espanya ha hagut de fer front a “fets molt greus i molt seriosos” que han afectat la llibertat i la convivència durant les últimes quatre dècades. “I, no obstant, malgrat tot això, la Constitució i el nostre Estat social i democràtic de dret han prevalgut”, va declarar.

Podem no va aplaudir

El Monarca també va remarcar que la Carta Magna va aconseguir amb el seu “esperit integrador” no “suprimir la diversitat territorial ni negar la pluralitat”. Aquestes paraules van ser destacades pel líder de Units Podem, Pablo Iglesias, que va detectar un to “una mica més conciliador” que “en anteriors intervencions”. Malgrat tot, el seu grup parlamentari no va aplaudir el discurs ni tampoc l’entrada a l’hemicicle de la Família Reial. 

Notícies relacionades

A les bancades, els escons havien sigut retirats i substituïts per cadires estretes perquè hi cabessin els diputats, els senadors i els parlamentaris constituents. Al centre del Congrés, Joan Carles iSofiavan seguir l’acte juntament amb els expresidents i els pares de la Constitució. Felip VI va agrair al seu pare l’impuls “determinant” a la democràcia i el “recolzament permanent” de la seva mare, unes paraules que van arrencar l’aplaudiment de tots els assistents, menys dels diputats podemites. Després d’uns mesos en què el monarca emèrit ha passat hores baixes per lesgravacionsa la seva examigaCorinna zu Sayn-Wittgensteini lafotografia en què saludava el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, Felip VI va decidir reivindicar la figura de Joan Carles en “aquell període transcendental”. 

Al multitudinari còctel posterior van cridar l’atenció la princesa Elionor i la seva germana Sofia, que per primera vegadavan participar en els grupets, i Mariano Rajoy.L’expresident es va mostrar relaxat per assistir a l’arribada institucional de Vox des del seu retir polític.