ELECCIONS A ANDALUSIA

Casado obre la porta a cedir conselleries a Vox

El líder del PP diu que els ultres decidiran si volen una actitud "activa" o "passiva"

Moreno avisa Ciutadans del risc que calgui repetir les eleccions

zentauroepp46125913 madrid 03 12 2018  pol tica   juan manuel moreno y pablo cas181203134526

zentauroepp46125913 madrid 03 12 2018 pol tica juan manuel moreno y pablo cas181203134526 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Julia Camacho

Pablo Casado, el president del PP, va donar a entendre aquest dimarts que no vetarà la possibilitat que Vox ocupi alguna de les conselleries de la Junta d'Andalusia si finalment arriba a un pacte amb els ultres per governar aquesta comunitat autònoma. El PP, amb 26 escons, i el partit de Santiago Abascal, amb 12, necessitarien en tot cas que a aquesta aliança de dretes se sumés Ciutadans, que en va treure 21. 

En una entrevista a RNE, se li va plantejar directament si estaria disposat a compartir els càrrecs de l'Executiu regional i Casado va respondre que l'únic "innegociable" amb la força d'ultradreta i amb el partit taronja és la presidència, que considera que ha d'ocupar el candidat popular, Juan Manuel Moreno.  "Crec que l’única posició de partida que ésinnegociable, que hem dit en el comitè executiu del PP, és que Moreno ha de ser president de la Junta i el PP ha de ser qui lideri aquest canvi", ha declarat. Segons la seva opinió, el partit conservador, com que és el més votat d’aquest bloc de dretes, és el que ha de liderar el canvi a Andalusia.  "I després ja si és un acord d’investidura, o si és un acord de legislatura o és un acord de Govern, s’ha de parlar en primer lloc amb Ciutadans i després Vox haurà de dir si hi té una posició passiva, és a dir, abstenir-se per facilitar-lo, o activaa l’hora de participar en la línia de programa electoral per a aquests quatre anys", ha continuat.

Segons Casado, l’ideal per ell seria "desplegar" el programa electoral del PP amb el recolzament de Ciutadans, com han fet els dos junts en altres comunitats, entre les quals, Madrid. Fonts de l'equip del president popular van concretar hores més tard que encara és aviat per saber si finalment Vox assumirà algun departament, perquè la negociació "encara no ha començat". Potser, apunten aquestes fonts, Abascal no vulgui entrar en la Junta i prefereixi recolzar des de fora.

"Actitud flexible" amb els ultres

"La nostra actitud serà oberta, flexible i possibilista", va afirmar Moreno a la Sexta sobre la negociació amb els radicals abans d'assenyalar que encara no s'ha produït cap reunió amb Vox. L'aspirant a la presidència de la Junta pel PP va reunir el seu comitè executiu autonòmic i davant d'ells es va arrogar el lideratge del canvi, assegurant que és la seva “responsabilitat i obligació”. Davant Cs, que també reclama la presidència de la Junta i els proposa un pacte amb el PSOE i deixar fora la ultradreta, Moreno va apel·lar a la seva experiència al capdavant de les institucions públiques i fins i tot a motius històrics, per ser una força amb 36 anys de presència en la comunitat.

El president del PP andalús no va entrar en més detalls sobre el possible acord per al Govern més enllà que les seves primeres mesures serien de tipus fiscal per generar "riquesa i ocupació" i la supressió de l'impost de successions. Més concret va ser quan va avisar del risc d'una repetició electoral amb un missatge entre línies a Ciutadans: "Cap formació responsable voldrà bloquejar el canvi. Ningú voldrà dinamitar l'enorme cabal d'il·lusió i esperança".

Notícies relacionades

El pla b de Cs 

Els d'AlbertRivera  estan proposant un pacte entre els tres partits constitucionalistes amb Juan Marín, el candidat taronja, de president de l'Executiu autonòmic. El PSOE ha d’assumir la derrota i que els andalusos han demanat canvi i, si el PP i el PSOE no actuen amb responsabilitat i no som capaços d’aconseguir aquesta fórmula,li estaran donant la clau a altres formacions", ha advertit José Manuel Villegas, el número dos de Ciutadans.