EL TAULER ANDALÚS

Susana Díaz, a Ábalos: "Només es regenera allò que està degenerat"

Afirma que únicament es presentarà a la investidura si compta amb «prou recolzaments»

La presidenta planta cara a la direcció i rebutja marxar després de guanyar les eleccions

zentauroepp46127335 susana diaz181204093230

zentauroepp46127335 susana diaz181204093230 / Julio Munoz

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La secretària general dels socialistes andalusos planta cara a la direcció general. "Només es regenera allò que és degenerat", ha etzibat Susana Díaz aquest dimarts al secretari d’organització José Luis Ábalos a compte de donar nous aires al PSOE andalús. "I jo presideixo un partit honest i decent que ha guanyat les eleccions amb el recolzament d’un milió d’andalusos". En una entrevista a la cadena SER, Díaz ha considerat que les declaracions d’Ábalos demanant regeneració a la federació andalusa del PSOE "s’han tret de context", i ha assegurat que Pedro Sánchez li ha transmès "el seu afecte" i recolzament "per al que faci falta".

Díaz ha tornat a reiterar la seva intenció de treballar amb els altres partits per intentar formar govern al ser la força més votada, tot i que ha reconegut que si no té prou recolzaments no es presentarà al debat d’investidura només per ocupar l’atenció mediàtica. Però la càrrega més gran de les seves paraules ha anat dirigida als membres del seu partit que han trobat en la seva desfeta en les eleccions l’oportunitat per assaltar el fortí andalús. La líder socialista s’ha regirat contra aquesta intenció, negant que el seu partit necessiti cap regeneració després de 36 anys al capdavant del poder a Andalusia.

"Lidero un partit honest, decent i treballador que ha tingut confiança d’un milió d’andalusos", ha insistit, assenyalant que no va pensar que quan el PSOE va perdre el poder en altres territoris el partit no fos decent. "Simplement vaig pensar que alguna circumstància s’hauria donat perquè no hagués guanyat", ha etzibat, aferrant-se de nou a la fortalesa més gran del partit, continuar sent la força majoritària a la Cambra.

Catalunya

Díaz ha reconegut que "potser es va equivocar" al plantejar les eleccions en clau andalusa, ja que Catalunya i els temes nacionals han tingut pes en el resultat dels comicis. En qualsevol cas, ha explicat que ella respecta un partit de 139 anys d’història i que, després de les eleccions "va fer el que havia de fer", que és acudir a la direcció regional a retre comptes i sotmetre’s a la confiança dels seus companys, que "la van avalar" per iniciar la negociació per formar govern amb la resta de forces polítiques. "No és habitual quan es guanya, però és un exemple de coherència i respecte a l’organització que lidero, que és un gran partit que en les pitjors condicions guanya i aconsegueix el recolzament d’un milió de votants", ha dit.

Notícies relacionades

En aquest punt, Díaz s’ha referit a la petició de Ciutadans que siguin els socialistes que els recolzin per formar un "govern net" i frenar la ultradreta. "¿Per què té dret el que ha quedat tercer a dir que el votin i no el tinc jo, que compto amb l’aval de cinc anys de govern decent i sense màcula i amb un partit que ha quedat primer?", s’ha preguntat. "¿És un vot de pitjor qualitat el nostre?”

La líder socialista ha tornat a emplaçar Cs a retratar-se i demostrar "que havia vingut a regenerar la democràcia i no a repartir-se butaques" donant suport a la seva investidura per impedir que sigui l’extrema dreta de Vox la que condicioni el govern andalús, "un partit tòxic, que va contra l’autonomia i la igualtat", i ha qualificat aquest possible pacte entre el PP, Cs i Vox de "pacte de perdedors".