EL DIA DESPRÉS DE LES ELECCIONS

Vox espera que el PP i Cs moguin fitxa i mira ja a Catalunya

No aclareix si entrarien en un Govern de coalició o donarien suport de manera puntual a tots dos partits

zentauroepp46126056 spain s far right vox  regional candidate francisco serrano 181203143852

zentauroepp46126056 spain s far right vox regional candidate francisco serrano 181203143852 / JON NAZCA

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Els dirigents de Vox estan exultants i no acaben de creure's que siguin la clau per al Govern a Andalusia, encara que han deixat clar que si d’ells depèn hi haurà canvi. "Som el partit del canvi veritable; si no és per Vox hauria sigut una altra vegada el mateix", va proclamar aquest dilluns Francisco Serrano, candidat de Vox a la presidència de la Junta. Tant ell com el seu cap de files, Santiago Abascal, van insistir que "mai" seran un "obstacle" per formar aquesta majoria alternativa en la comunitat i acabar amb el "règim clientelar, la corrupció socialista i el comunisme chavista que estava dirigint la política en aquests moments". Però conscient dels seus 12 escons, insisteixen que hauran de ser els altres, elPP i Cs, els que moguin fitxa i els traslladin aquestes intencions d'un canvi que volen estendre a la resta de territoris en les pròximes cites electorals. I ja avisen: "Ben aviat hi haurà diputats de Vox en el Parlament".

El comitè executiu nacional de Vox es reunirà aquest dimecres a Madrid per analitzar possibles moviments a Andalusia, on no té ni tan sols estructura. El partit d'ultradreta també vol deixar passar aquests dies per conèixer les intencions del PP i Cs, que encara no s'han posat en contacte amb ell. "¿No són tan constitucionalistes? Doncs que ens truquin, perquè no hi ha partit que defensi la Constitució més que nosaltres", afirmen fonts de Vox, que concedeixen que la resta de partits potser no esperaven que el partit tingués un paper tan decisiu per a la formació d'un Govern alternatiu al socialisme, i ara s’estan "replantejant l'escenari".

Tant Serrano com Abascal insisteixen, en aquest sentit, que el seu únic compromís i pacte és amb els 400.000 andalusos que han dipositat la seva confiança en ells. No concreten les possibles condicions, encara que deixen clar que posaran sobre la taula el seu programa electoral. "No hem vingut a investir unes sigles, sinó a defensar unes idees", assenyalen. Un programa del qual van destacar com a línies mestres la reducció d'impostos, la supressió del model autonòmic, "que ha fracassat", la lliure elecció d'escola, l’expulsió d'immigrants il·legals...També la derogació de "lleis ideològiques" com la de violència de gènere o la de lamemòria històrica. "Aquestes són les condicions que hem firmat amb els andalusos", va reiterar Abascal.

Ressò a la resta d'Espanya

El líder de Vox concedeix que aquests resultats tindran una repercussió a la resta d’Espanya  perquè "anticipen el creixement del partit" en un territori més ampli. "Es va acabar el xantatge del vot útil", li va llançar aPablo Casado (PP), insistint que aprofitarà "la possibilitat" de desallotjar "el comunisme i el chavisme", en al·lusió al Govern socialista de Pedro Sánchez avalat per Units Podem. Per al líder dels morats, Pablo Iglesias, va tenir les paraules més dures de la seva intervenció, responsabilitzant-lo de "les amenaces i insults" que han viscut en les últimes setmanes i, especialment, en la nit electoral encoratjant un front "antifeixista". És ell, va dir, qui "trenca l'ordre constitucional i la convivència democràtica".

Notícies relacionades

Després de l'èxit a Andalusia, la formació reconeix que es planteja afrontar el cicle electoral de la pròxima primavera, amb eleccions municipalsautonòmiques i europees, i no se sap encara si també generals. Després d'assegurar que "molt aviat" hi haurà diputats de Vox en el Parlament, Abascal va rebutjar que es parli de "desembarcament" a Catalunya perquè mai no se n'han anat d'allà.

"És a Catalunya on més havia crescut fins ara el projecte del nostre partit", va recordar entre aplaudiments d'una desena de seguidors enmig de la compareixença davant els mitjans de comunicació. "No llançarem la tovallola perquè Catalunya és important per a nosaltres, ja que és part inseparable d'Espanya," va afegir. Per això, va anunciar la seva intenció de presentar candidatura en tots els municipis catalans per als comicis locals del pròxim 26 de maig, amb la carta que ells són els que "estan dient el que ningú no s'atreveix a dir", convençut plenament que tenen "serioses expectatives electorals". "Som el partit dels indignats", va proclamar eufòric Serrano.