REVELACIÓ A ANDALUSIA

¿Què és Vox? El seu programa electoral en 10 claus

El partit de Santiago Abascal articula el seu programa electoral entorn de la supressió de l'estat autonòmic

La derogació de la llei de violència de gènere i persecució de denúncies falses és una altra de les seves apostes

elglxkdcwx7f92919al8n11100 / periodico

6
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El programa electoral que ha propulsat Vox Andalusia per passar de 0 a 12 diputats en tot just quatre anys –un auge només comparable al de Podem el 2015, quan va aconseguir 15 escons en la comunitat amb només uns mesos de vida– no és un document específic per a la regió. El partit té clar que no comparteix l’actual model autonòmic i que prefereix, com explica clarament, un “Estat de dret unitari”. És a dir, serà el programa per a qualssevol comicis autonòmics. Aquestes són les principals claus del document '100 mesures per a una Espanya viva', presentat pel partit ultra a Vistalegre.

1. Supressió de l’Estat autonòmic

“Suspensió de l’autonomia catalana fins a la derrota sense pal·liatius del colpisme” i “il·legalització dels partits, associacions o oenagés que persegueixin la destrucció de la unitat territorial de la nació i de la seva sobirania”. L’Estat és el centre i eix que articula el seu programa, i Catalunya, el primer punt. El document deixa clara la defensa de la monarquia i els símbols de la nació i la supressió de l’Estat autonòmic per transformar-lo en un “Estat de dret unitari que promogui la igualtat i la solidaritat en comptes dels privilegis i la divisió”.

La seva fórmula: devolució de competències d’Educació, Sanitat i Justícia, limitant “tot el possible la capacitat legislativa autonòmica” com a pas previ a un sol govern i un sol parlament per a tot Espanya. Advoquen no només per suprimir la llei de memòria històrica, sinó que fins i tot proposen un homenatge als qui van lluitar del bàndol del dictador Francisco Franco: “S’han d'homenatjar conjuntament tots els que, des de perspectives històriques diferents, van lluitar per Espanya”.

2. Deportació d’immigrants

La gestió de la immigració ha sigut una altra de les seves grans apostes electorals. Promouen la deportació d’immigrants "il·legals", i la dels legals que cometin algun delicte. Pretenen suprimir l’arrelament com a via per regular la immigració il·legal, i per combatre l’“efecte crida” promouen que qui entri de manera il·legal en sòl espanyol “quedi impossibilitat per tota la vida a legalitzar la seva situació”. L’única fórmula acceptable d’immigració és aquella per quotes amb països que “comparteixen llaços d’amistat i cultura” i sempre en funció de les necessitats econòmiques i la “capacitat d’integració” de l’immigrant.

3. Mur a Ceuta i Melilla

Les mesures relatives a defensa van molt vinculades també a la immigració. Advoquen per tancar totes les mesquites que considerin fonamentalistes i expulsar els imams que es consideri que “propaguen l’integrisme, el menyspreu a la dona o la gihad”. Per descomptat, res d’ensenyar l’islam a les escoles. La seva proposta més polèmica és la construcció d’“un mur infranquejable” a Ceuta i Melilla.

El programa inclou també que els espanyols que facin 20 anys de servei a l’Exèrcit “tindran prioritat en les oposicions” i la publicació de dades sobre nacionalitat i origen en estadístiques de delictes.

4. Contra la llei de violència de gènere

Derogació de la llei de violència de gènere i qualsevol norma “que discrimini un sexe d’un altre”, canviant-la per una llei de violència “intrafamiliar”. Així mateix, defensa la supressió d’“organismes feministes radicals subvencionats” i la persecució efectiva de denúncies falses. Proposen la creació d’un Ministeri de la Família i el recolzament a les famílies nombroses, així com la defensa de la vida “des de la concepció fins a la mort natural”, i de la custòdia compartida “com a regla general”. També es mostren a favor de prohibir els ventres de lloguer.

5. Menys impostos i liberalització del sòl

Dins de la seva línia de supressió de l’Estat autonòmic, Vox proposa la supressió de les televisions regionals, els defensors del poble o les agències meteorològiques... en general, totes les estructures paral·leles que provoquen duplicitat de càrrecs. També la fusió d’ajuntaments.

Per Vox és fonamental l’eliminació de taxes públiques i una revolució fiscal. Advoquen per la rebaixa “radical” de l’impost de la renda, amb un augment significatiu del mínim personal i familiar exempt a 12.000 euros i un tipus únic fix del 20% fins als 60.000 euros. El programa fiscal passa també per la reducció de l’impost de societats al 20%, i un 5% més en cas que els beneficis no es distribueixin i es mantinguin en l’empresa com a reserves. Per a les pimes, l’impost de societats es quedaria en el 15%.

Sobre l’IVA, contemplen una reducció al 4% per a productes i fàrmacs infantils i geriàtrics. També, la supressió de l’impost sobre el patrimoni, l’impost sobre successions i donacions i plusvàlues municipals a tot el territori.

El pla econòmic de Vox proposa també, com a aspecte que crida l’atenció, la liberalització del sòl, és a dir, “convertir en terreny apte per ser urbanitzat tot el que no hagi d’estar necessàriament protegit per motius d’interès públic convenientment justificats”, la seva fórmula per evitar la pujada artificial de preus.

6. Cartera única de serveis sanitaris

Targeta sanitària única per a tot el territori per disfrutar d’una cartera única de serveis, en què no s’inclouen aquells no relacionats amb la salut, com l’avortament o el canvi de sexe. Els immigrants queden exclosos de l’atenció sanitària gratuïta (no així de les urgències), amb un sistema de copagament per als residents legals que faci menys de 10 anys que són aquí.

7. Lliure elecció d’escola i defensa de la tauromàquia

Vox pretén garantir el dret a ser educat en castellà a tot el territori espanyol, i imposa exàmens de control nacional al final de cada cicle educatiu (inclosos els de coneixement de la llengua espanyola). També advoca per implantar un xec escolar i la llibertat d’elecció de centre educatiu. En matèria cultural, promou l’impuls d’una llei de protecció de la tauromàquia “com a informe del patrimoni cultural espanyol” i la protecció de la caça com a “activitat necessària i tradicional del món rural”.

8. Fi de les subvencions als partits

Els partits només podran mantenir-se amb aportacions d’afiliats i simpatitzants. Vox promou una llei de “memòria, dignitat i justícia per a les víctimes del terrorisme”, prohibint els homenatges als assassins. Així mateix, les víctimes seran escoltades en totes les fases del procediment judicial, inclosa l’execució de sentències.

El programa també proposa la creació de lleis “antiokupació i antiusura”, avalant que els espanyols puguin “fer ús de la força proporcional per defensar casa seva” mitjançant l’ampliació del concepte de “legítima defensa”. Demana, a més, “recuperar la sobirania nacional en l’aplicació de les sentències dels nostres tribunals” perquè Europa no empari terroristes, assassins i violadors, així com la depuració de responsabilitats “a qui, des de l’Estat o des de les forces de seguretat, hagin negociat i pactat amb terroristes”.

9. Reforma de la llei electoral

Notícies relacionades

La formació de Santiago Abascal promou una reforma electoral perquè “valgui el mateix el vot de tots els espanyols”, i que els diputats “responguin davant dels electors i no davant dels partits”. Part dels diputats serien elegits en districte únic nacional. La seva proposta inclou la supressió de quotes “per sexe o qualsevol causa” i el reforçament de les incompatibilitats dels polítics després de deixar els seus càrrecs públics per evitar les portes giratòries.

10. Europa descentralitzada

Promouen l’impuls a un nou tractat europeu en la línia del Grup de Visegrad, més descentralitzat i amb estats forts i independents per reforçar la sobirania nacional.