ANUNCI

Torra: "La Constitució s'ha convertit en una presó"

El president rebutja assistir als actes de celebració del 40è aniversari de la Carta Magna

Considera que tots els governs han fet una interpretació restrictiva i assegura que el dret a l'autodeterminació hi està reconegut

epress-torra-const / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president Quim Torra ha enviat cartes al Congrés dels Diputats, al Senat i a la Delegació del Govern central a Catalunya per rebutjar la invitació a participar en els actes del 40è aniversari de la Constitució.

Segons explica en les seves missives, la Carta Magna ha sigut una "presó per a la llibertat d’expressió i la capacitat de decisió dels ciutadans", i és per aquests motius que considera que no hi ha res a celebrar.

"Ja fa anys que, més que una finestra a la democràcia, la Constitució s’ha convertit en una presó per a la llibertat d’expressió i per a la capacitat de decisió dels ciutadans. En lloc de fer una intepretació oberta, moderna i flexible, l’Estat espanyol, des de tots els seus aparells de poder, n’ha fet una interpretació restrictiva, tancada, antiga i perpetuadora d’injustícies", assegura el president.

El dret a l’autodeterminació

Segons la seva opinió, la Carta Magna permet i conté "un reconeixement al dret a l’autodeterminació" a través del reconeixement dels tractats internacionals i considera que la negativa de l’Estat a exercir aquest dret emparant-se amb la "impossibilitat inconstitucional" és una "excusa sistemàtica" a la qual han acudit els governs de diferent signe per no encarar un "debat democràtic que doni una solució política" a l’actual conflicte català.

Notícies relacionades

Torra també assegura que "el poble de Catalunya" ja ha manifestat la seva voluntat de "superar el marc constitucional" a través de la creació d’una república independent. "I com a president, soc i seré fidel a aquest mandat democràtic i pacífic", conclou abans de destacar que la Carta Magana va néixer d’una "transició del franquisme" que, considera, "encara perviu".

L’acte per commemorar els 40 anys de la Constitució se celebrarà el pròxim 6 de desembre a Madrid.