LLIBERTAT EXPRESSIÓ

Suspenen la funció de 'Mongolia' a València per "amenaces directes" de la ultradreta

Els responsables de La Rambleta asseguren que les autoritats no poden assegurar l'"absència d'incidents"

Però la Delegació de Govern assegura que "garanteix la seguretat tant a l'interior com a l'exterior" i obre una investigació per delicte d'odi

zentauroepp40118464 television al rojo vivo estrena seccion con mongolia181126122651

zentauroepp40118464 television al rojo vivo estrena seccion con mongolia181126122651

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Els responsables deLa Rambleta, un centre cultural de titularitat municipal però de gestió privada de València, han anunciat que sesuspenen les dues sessions de l’espectacle de la revista ‘Mongolia’que tenia previst acollir aquest cap de setmana per"amenaces directes" de la ultradreta als treballadors del centre.

En el seu comunicat, els gestors asseguren que "el risc" ha sigut observat per les "instàncies competents" sense que es pugui garantir "l’absència d’incidents".

Però en un altre comunicat, la Delegació del Governha assegurat que "garanteix la seguretat tant a l’interior com a l’exterior de l’espectacle" i ha anunciat que s’ha obert d’ofici una investigació sobre les presumptes amenaces "per si incorreguessin en delicte d’odi i coaccions".

José Roberto González, subdelegat del Govern, ha explicat que es reuniran amb els responsables de La Rambleta per garantir-los la seguretat dels assistents a l’acte i dels treballadors "en cas que decideixin mantenir la seva programació".

Fa uns dies el líder d’Espanya 2000,José Luis Roberto, va demanar que es boicotegés l’espectacle i va rebre una sonora resposta dels responsables de ‘Mongolia’, que van assegurar que seguirien endavant amb l’actuació.

"La crispació, els insults, les amenaces i la incitació a la violència que s’han exposat a les xarxes socials, així com les amenaces directes que han rebut els treballadors d’aquest centre, impedeixen, sota les actuals condicions, la celebració d’aquest espectacle", apunta l’escrit.

La Rambleta diu que seguir endavant amb les funcions de 'Mongolia sobre hielo’ "suposa un risc inassumible per a la seguretat dels assistents, dels artistes i del personal del centre".

Afirma el comunicat que les amenaces són "versemblants" i que el "risc per a la seguretat dels assistents ha sigut observat per les instàncies competents per a això, sense que es pugui garantir l’absència d’incidents".

Els gestors de La Rambleta remarquen que han "esgotat" totes les possibilitats i que la solució no és canviar la ubicació. "És lamentable que a la nostra ciutat i societat actual, la cultura s’estigui veient censurada per aquest tipus d’atacs i amenaces que atempten directament contra la llibertat", recalquen.

"Fem una crida urgent a les instàncies competents perquè s’adoptin les mesures necessàries que evitin que qualsevol espai cultural hagi de cancel·lar la seva programació per amenaces, coaccions i intimidacions, i que assegurin que es pugui programar amb la llibertat que ha d’estar garantida en un Estat democràtic i de dret", acaba dient l’escrit.

El precedent de Dani Mateo

Notícies relacionades

La cancel·lació arriba després que Espanya 2000 ja forcés amb les seves amenaces que el Teatre Olympia, una sala privada de la capital valenciana, cancel·lés l’actuació de Dani Mateo amb l’excusa del gag en què fingia mocar-se amb la bandera d’Espanya.

En aquell moment, tant les autoritats locals, amb l’alcalde Joan Ribó al capdavant, com les autonòmiques, amb el president Ximo Puig, van condemnar les amenaces i van oferir espais públics per a una actuació que finalment està prevista per a principis del mes de febrer al Palau de la Música de València.