La crisi catalana

Els presos preparen accions de protesta contra el judici de l'1-O

Jordi Sànchez farà vaga de fam, i els altres optaran per altres mesures de rebuig del procés judicial

Els set reclusos a Lledoners difonen una foto de grup al pati del centre penitenciari

44887237 59

44887237 59
zentauroepp46090677 los pol ticos independentistas  presos181130221548

/

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els set independentistes que es troben a la presó deLledoners preparen diferents accions de protesta contra el judici de l’1-O, que consideren radicalment injust. No tots estan d’acord a adoptar les mateixes accions, per això cadascú decidirà la seva. Aquest divendres a la tarda han difós una foto de grup feta el mateix dia al pati de la presó. I aquest dissabte, al matí, Jordi Sánchez Jordi Turull s’han dirigit a la direcció del Centre Penitenciario Lledoners per comunicar l’inici d’una vaga de fam, sense determinar-ne la durada.

L’Assemblea Nacional Catalana  (ANC) va proposar inicialment que els set es declaressin en vaga de fam per un període de 15 dies. Però no hi va haver consens entre tots ells. 

Els altres cinc (Oriol Junqueras i Raül Romeva,d’ERC;  Josep Rull, i Joaquim Forn, de JxCat, i Jordi Cuixart, presidentd’Òmnium Cultural) escolliran individualment altres fórmules de protesta, com per exemple negar-se a sortir al pati o a acudir als espais comuns de la presó.

Cuixart ha tingut un paper clau en la suavització de les discrepàncies tàctiques entre els reclusos i en la recerca d’un consens entre ells, segons fonts coneixedores de la negociació. L’acord assolit estableix que els presos "tenen el compromís de respectar totes les opcions personals per reivindicar i denunciar la injustícia d’aquest procés judicial", segons un comunicat d’Òmnium.

Notícies relacionades

La mateixa nota fa una referència velada però significativa a les diferències de criteri inicials sobre les accions a emprendre: "Cadascun dels presos està adscrit a una família del catalanisme polític, i aquesta mirada plural és justament el que fa que el dia a dia a la presó sigui també un aprenentatge en la lluita per la llibertat".

El comunicat afegeix que, en vigílies de la celebració del judici, els processats "volen traslladar un missatge d’unitat i serenitat". "La repressió, en forma de reclusió penitenciària, no ha debilitat les seves conviccions i es preparen a consciència per afrontar el judici a la democràcia", assenyala.