ELECCIONS AUTONÒMIQUES

La corrupció passa de llarg en el programa del PSOE andalús

Ciutadans i Endavant Andalusia són els únics que l'esmenten de forma explícita en les seves propostes electorals

zentauroepp45924536 graf9934  alcal  de guada ra  sevilla   16 11 2018   la cand181117152832

zentauroepp45924536 graf9934 alcal de guada ra sevilla 16 11 2018 la cand181117152832 / Julio Munoz

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La corrupció és un dels temes omnipresents a la campanya electoral a Andalusia, on han saltat alguns dels casos més mediàtics que van posar en perill els controls i sistemes de l’Administració per controlar la destinació dels diners públics en una àrea tan sensible com l’ocupació. En aquesta ocasió, els comicis del 2-D coincideixen amb la recta final del judici que asseu a la banqueta ni més ni menys que dos expresidents autonòmics, Manuel Chaves i José Antonio Griñán, i una vintena d’ex alts càrrecs, acusats de presumpta prevaricació i malversació per emparar i permetre un sistema que va permetre irregularitats en el pagament d’ajuts sociolaborals. Malgrat la desafecció ciutadana i la desconfiança en les institucions que aquests casos generen entre els ciutadans, alguns partits semblen donar-los per amortitzats i ni tan sols els inclouen en els programes electorals.

Des que el 2011 van saltar les primeres investigacions judicials que qüestionaven l’ús de fons públics a la Conselleria d’Ocupació, no hi ha campanya electoral o acte polític on la corrupció no estigui present. L’any clau va ser el 2012: Javier Guerrero, principal implicat en el 'cas ERO', va anar a presó el primer dia de campanya de les autonòmiques, les úniques fins al moment que ha guanyat el PP, tot i que amb una victòria insuficient per desallotjar de la Junta el PSOE, que va acabar pactant amb IU.

Alguns en el PSOE donen el cas per amortitzat, ja que no s’ha pogut demostrar enriquiment dels dirigents socialistes o finançament del partit. Però l’oposició s’ha esforçat a vincular l’avançament electoral d’aquest any al temor dels socialistes davant de la sentència de la peça política dels ERO, que no es preveu fins a l’estiu pròxim, però la recta final dels quals es produeix precisament aquests dies, amb la lectura de les conclusions de les parts i el torn d’última paraula. Com es va veure en els dos debats electorals, tots els partits atien la corrupció com el llast que incapacita el contrari per governar i els possibilita només a ells per dur a terme la regeneració que demanen els ciutadans.

"Rendició de comptes"

En aquest sentit, resulta cridaner que el PSOE no inclogui una sola mesura explícita contra la corrupció o la regeneració política, termes que ni apareixen recollits en el seu programa electoral. A tot estirar, alguna menció superposada la "transparència" d’"una Administració pública al servei del progrés d’Andalusia" i una aposta per "la rendició de comptes i l’acostament a la ciutadania". Qualsevol "frau" queda relegat al pla fiscal.

El programa del PP, també afectat per escàndols, evita esmentar la "corrupció" més enllà de la constatació crítica que els casos descoberts en l’última dècada confirmen "que, per al socialisme, la Junta d’Andalusia només ha sigut l’instrument amb què mantenir-se, tant sí com no, en el poder". No obstant, sí que inclou una bateria de mesures que podrien considerar-se de regeneració democràtica, com la despolitització i l’eliminació d’estructures duplicades en l’Administració; la reducció d’alts càrrecs, o la publicació de retribucions. A més de la limitació de mandats, i en clara al·lusió al 'cas ERO', s’advoca expressament per promoure "una gestió eficaç i eficient" en la concessió d’ajuts i incentius a l’ocupació i a empreses, amb "procediments efectius i exhaustius de control i seguiment, a fi d’evitar possibles fraus i abusos de poder", o la millor dotació de mitjans "a la lluita contra la corrupció, atenent de manera especial els jutjats que instrueixin macrocauses".

Oficina antifrau

Notícies relacionades

En contrast, tant Ciutadans com Endavant Andalusia són més prolixos a l’hora de fer servir el terme ‘corrupció’ en les seves propostes, advocant obertament per una Oficina Andalusa de Lluita contra el Frau i la Corrupció que fiscalitzi els diners públics i protegeixi els quidenunciïn irregularitats o casos de corrupció. La formació taronja s’arroga el mèrit d’haver sigut els qui van empènyer el PSOE a posar en marxa alguna mesura en aquest sentit. En l’apartat segon del seu programa, dedicat exclusivament a la corrupció, afirma que "el PSOE deixa una herència de 30 procediments judicials, gairebé 600 imputats socialistes i més de 4.000 milions sota sospita", i davant d’això proposen auditories externes per saber "quants diners públics se n’han anat pel forat negre de la corrupció i per eliminar duplicitats, xiringuitos i xarxes clientelars, i invertir-los en educació, sanitat i el foment de l’ocupació".

La confluència d’esquerres advoca a més per donar més competències i mitjans a la Cambra de Comptes, establir un règim d’incompatibilitats d’alts directius públics i "assegurar la corresponsabilitat dels partits polítics en casos de càrrecs condemnats per corrupció".