VISITA D'ESTAT

Espanya s'alia amb la Xina contra la guerra comercial de Trump

Pedro Sánchez i Xi Jinping es comprometen a intentar combatre el proteccionisme i a treballar per un "mercat més obert"

Els dos països estrenyen llaços amb la firma d'una declaració i vuit acords institucionals i 10 d'empresarials

zentauroepp46056984 madrid 28 11 2018 pol tica el presidente del gobierno pe181128131624 / JOSE LUIS ROCA

zentauroepp46056984 madrid 28 11 2018  pol tica   el presidente del gobierno  pe181128131624
zentauroepp46056511 presidente chino181128122456
zentauroepp46056515 presidente chino181128122511

/

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La visita oficial del president de la República Popular de la Xina a Espanya ha escenificat l’acostament entre els dos països, que han acordat aliar-se "contra el proteccionisme i l’unilateralisme". En plena guerra comercial declarada pel president dels EUA, Donald Trump, al país asiàticXi Jinping i Pedro Sánchez han firmat aquest dimecres una declaració conjunta en la qual tots dos presidents es comprometen a treballar per "un mercat més obert i l'eliminació de tots els obstacles comercials".

L'acord assolit entre el cap de l'Executiu espanyol i el mandatari xinès, que consta de 35 punts, "rellança la relació estratègica integral" i detalla la voluntat de tots dos d'avançar en les relacions polítiques, econòmiques i culturals, va informar Efe. A la Moncloa es van subscriure, a més, vuit acords bilaterals institucionals i 10 d'empresarials, entre els quals destaquen els protocols d’exportació de raïm de taula i carn de porcí, així com el llançament de Seat a la Xina el 2021.

La declaració conjunta estableix "diàlegs d'alt nivell" entre Espanya i la Xina que es desenvoluparan, de manera regular i a nivell ministerial, amb l'objectiu de "preservar la pau, promoure l'estabilitat i el desenvolupament en l'àmbit internacional". El text subratlla la importància del "multilateralisme basat en regles" i el desenvolupament d'una "economia mundial global, oberta, equilibrada i inclusiva".

Els governs espanyol i xinès donen la benvinguda en el seu acord als progressos de cooperació entre la Unió Europea (UE) i la Xina per enfortir la connectivitat sostenible entre els continents europeu i asiàtic, encara que apunten a la necessitat d'avançar en les negociacions per aconseguir un acord d'inversions, tant a escala bilateral com en tercers mercats.

Per augmentar l'obertura econòmica i incrementar els intercanvis comercials "de manera que aquests siguin més equilibrats i s'estenguin a nous sectors", van acordar crear una comissió mixta de Cooperació Econòmica i Comercial, a nivell de ministres i secretaris d'Estat.

La nova Ruta de la Seda

Xi va animar sense èxit Espanya a participar en la nova Ruta de la Seda impulsada per la Xina per desenvolupar la política exterior, comprometent-se a fer "més esforços per obrir encara més" les seves "portes al món", agilitant l'accés als seus mercats, potenciant la importació de més productes de qualitat i desenvolupant el mercat intern. Així es va expressar, abans de la seva trobada amb Sánchez a la Moncloa, en una intervenció a l'antic saló de plens del Senat, en presència del president de la Cambra alta, Pío García Escudero, i de la presidenta del Congrés, Ana Pastor. Aquest pla d'infraestructures ferroviàries i marítimes no ha atret tampoc de moment països clau com Alemanya o França.

En la línia de la declaració, i sense esmentar la guerra comercial amb els EUA, el president xinès va apuntar en aquesta intervenció a la "inestabilitat i incertesa sense precedents" en la qual el món s'enfronta a la "decisió" de saber si se'n va cap a l'ampliació de la globalització econòmica i el lliure comerç o cap a l'unilateralisme i el proteccionisme. 

Sánchez i Xi també van assistir a la primera reunió del Consell Assessor Empresarial Xinès Espanyol, que pretén impulsar les relacions econòmiques entre tots dos països. "Som ambiciosos", ha dit el president del Govern espanyol en una breu intervenció difosa per la Moncloa.

La trobada en la qual Espanya s'ha alineat amb la Xina ha tingut lloc a poques hores que s'iniciï a Buenos Aires la cimera del G-20, els pròxims divendres i dissabte, en la qual Xi coincidirà amb Trump.  

Notícies relacionades

'El Quixot'

L'anècdota de la jornada va ser la revelació de Xi durant el seu discurs al Senat que va llegir clandestinament 'El Quixot' en els anys 60, en plena Gran Revolució Cultural, quan ell era un camperol i l'obra estava prohibida.