TRIBUNA POLÍTICA

Aznar, escorta de l'ordre constitucional

L'expresident del Govern alerta, a Barcelona, que l'absència de la Constitució acosta el "gran desastre"

zentauroepp46061164 graf8162  barcelona  28 11 2018   el expresidente del gobier181128210600

zentauroepp46061164 graf8162 barcelona 28 11 2018 el expresidente del gobier181128210600 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

José María Aznar torna a acomodar-se davant el focus mediàtic, enfortit pel lideratge del seu 'fillol' Pablo Casado i convençut que les seves tesis calaran a la renovada cúpula del PP. Va aterrar a Barcelona per presentar el seu nou llibre ('El futuro es hoy', editorial Península, de Planeta) i va aprofitar la cita per endinsar-se a la campanya dels conservadors per erigir-se en la bandera del centredreta. Però Aznar, a diferència d'altres dirigents populars, no obvia competidors i va sumar Ciutadans i Vox en aquest espectre ideològic, mentre des de CatalunyaAlejandro Fernández s'encarrega d'escombrar-los cap a la socialdemocràcia per dibuixar el seu lideratge com una solució a la desolació.

"Està trossejat en tres. Ens agradarà més o menys, però és una realitat", va asseverar Aznar, davant de l'atenta mirada del nou líder català assegut a primera fila, flanquejat per la seva fidel mà dreta Daniel Serrano, l'exdelegat del Govern Enric Milloi l'exministre Jorge Fernández Díaz.

L'expresident del Govern va blindar la Constitució, a pocs dies de complir el seu 40è aniversari, com a garant de l'ordre liberal, "com la solució i no el problema d'aquest país", i amb especial accent en el paper de la Monarquia. Uns principis que, si són truncats, afirma que aplanen el camí del "gran desastre", del "desordre" i de la "pèrdua d'oportunitats". La causa de tots els mals, va diagnosticar, és l'absència de Carta Magna, un text que va cridar a enfortir i protegir, a més de revalidar allà on es trenqui. "La nostra primera obligació és el restabliment de l'ordre constitucional", va postil·lar, una qüestió que creu que es dirimirà a les urnes en les pròximes eleccions generals. "Els espanyols hauran de decidir si es manté o desapareix", va censurar, i va demanar que elegissin "el correcte".

Rebel·lió i colpisme

Va arraconar el PSOE i, concretament, el Govern de Pedro Sánchez, acusant-lo de "deixar de ser constitucionalista" –al retirar el seu "compromís" de "no mirar enrere i garantir la pluralitat política"–, i per governar "avalat per l'extrema esquerra admiradora de Veneçuela i l’Iran i els secessionistes", a qui va avisar que "penalment a l'ocorregut se li diu rebel·lió i, políticament, colpisme".

Notícies relacionades

Josep Piqué el va custodiar com a teloner. Una fotografia que, asseguts cara a cara, va traslladar el públic a aquells anys en què l'expresident li va confiar el ministeri d'Indústria i Energia (1996-2000), la representació del seu Executiu (1998-2000), la cartera d'Afers Exteriors (2000-2002), i el lideratge de Ciència i Tecnologia (2002-2003). "Ministre de moltes coses", va resumir Aznar.

Van repassar junts els fonaments de la quarta revolució industrial, van proclamar que el desordre mundial s'imposa quan es trunca l'ordre liberal i van venerar la democràcia representativa com a sistema indissociable de l'economia de lliure mercat. Això sí, va evitar respondre a una envalentida assistent que volia resoldre l'enigma del títol: "¿El futur és avui? Doncs vol dir això mateix", va concloure.