ELECCIONS AUTONÒMIQUES

Les eleccions andaluses: Una campanya a la recerca de receptes contra l'atur

Els partits difereixen a l'hora d'aturar les altes xifres d'atur, la principal preocupació dels andalusos

Mentre el PP i Cs advoquen per abaixar impostos, el PSOE i Adelante Andalucía aposten per reduir la precarietat

zentauroepp17956573 eco34  marinaleda  sevilla   10 01 2012  jornaleras de marin181127181050

zentauroepp17956573 eco34 marinaleda sevilla 10 01 2012 jornaleras de marin181127181050 / Jose Manuel Vidal

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

L’atur  corona la llista de preocupacions a Andalusia any rere any. Situa la comunitat al capdavantd’Espanya  i fins i totd’Europa  i és l’etern cavall de batalla dels partits polítics, incapaços d’aturar un problema estructural, però que tampoc disfruta de mesures conjunturals eficaces. Quan el model territorial no es cola en els seus actes i debats de campanya, tots els candidats a presidir la Junta d’Andalusia a partir del 2 de desembre s’esforcen per intentar trobar la fórmula màgica que redueixi les cues al’Inem  i rebaixi una taxa d’atur que ronda el 22,85%, segons les últimes dades de l’Enquesta de Població Aactiva (EPA). Unes propostes que van des de la baixada massiva d’impostos fins a la inversió pública per corregir la precarietat.

L’atur a Andalusia supera en 8,3 punts la mitjana espanyola, i fins i tot en 14,75 punts les dades d’atur de l’Eurozona. L’octubre va tancar amb 815.452 persones sense feina, per sota de l’horitzó psicològic del milió d’aturats, tal com remarca l’Executiu regional. La presidenta andalusa i candidata socialista a la reelecció, Susana Díaz, presumeix quel’evolució ha sigut positiva i el diferencial es va retallant: en els anys més durs de la crisi el percentatge va arribar a ser del 36%, i, no obstant, gràcies a les receptes socialistes, s’han creat prop de mig milió de llocs de treball en la passada legislatura.

El problema, segons reconeixen tots els sectors, està en la qualitat d’aquests nous llocs de treball: el 94,5% dels més de 4,1 milions de llocs de treball registrats fins a l’octubre a la regió van ser de caràcter temporal. La precarietat de l’ocupació contrasta amb la bonança del sector empresarial andalús, que ha col·locat la comunitat en els últims anys al capdavant de les exportacions nacionals, i no només en productes agrícoles. La tecnologia aeronàutica, per exemple, ja ven més que l’oli d’oliva a l’estranger, segons les dades del Govern andalús.

Per combatre aquesta situació, els dos principals partits de la dreta, PP i Ciutadans, aposten per rebaixar la pressió fiscal i reduir les traves burocràtiques a fi d’atraure empreses més grans i, per tant, riquesa. Així, advoquen per una baixada del tram autonòmic de l’IRPF i l’impuls a una tarifa plana per als emprenedors que s’animen a crear negocis. Els populars, en aquest sentit, fins i tot proposen que sigui una quota zero a la Seguretat Social durant els dos primers anys d’activitat per atraure els joves emprenedors menors de 30 anys. També hi hauria plans especials per a autònoms del món rural.

Més contractes indefinits

Notícies relacionades

Des delPSOE, al contrari, aposten per plans per donar estabilitat i fomentar la creació de contractes indefinits; una fórmula, diuen, perquè l’ocupació sigui de qualitat i compensar el gran problema d’un teixit laboral excessivament dependent del sector serveis i activitats estacionals com el turisme. L’objectiu dels socialistes, segons asseguren en campanya, és reduir l’atur nou punts en la pròxima legislatura mitjançant l’enfortiment del Servei Públic d’Ocupació i potenciant polítiques actives. En aquesta línia s’emmarcaria per exemple el Pla Especial per al Camp de Gibraltar, una de les comarques més atiades per l’atur, que el Govern central va aprovar just abans de l’inici de la campanya electoral i que inclou mesures fiscals i creació d’infraestructures.

Per a Adelante Andalucía la solució passa per augmentar la demanda interna pujant salaris i, sobretot, per augmentar la inversió pública, convençuts que una baixada d’impostos no només no crea ocupació, sinó que perjudica els serveis públics. La confluència de Podem i IU advoca per un canvi de model productiu que se centraria en una inversió del 2,5% del PIB en 5 anys en R+D.