FÒRUM DE FAES

Aznar demana una confluència per treure el PSOE de la Moncloa

L'expresident del Govern proposa aquesta coalició per superar "aquesta etapa de desvergonyiment i desordre"

Reclama la posada en llibertat de Zaplana, en presó preventiva, per motius d'"humanitat" i "compassió"

zentauroepp46035430 valencia 26 11 2018  pol tica  jos  mar a aznar  el expresid181126132557

zentauroepp46035430 valencia 26 11 2018 pol tica jos mar a aznar el expresid181126132557 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

L’expresident José María Aznar ha demanat aquest dilluns una confluència per acabar en unes eleccions generals que creu molt pròximes amb l’etapa de "desvergonyiment i desordre" en què, segons assegura, s’ha instal·lat a Espanya des de l’arribada al poder d’un PSOE contra el qual ha carregat durament i a diversos fronts.

En el tercer fòrum de FAES, Aznar ha criticat durament els que volen canviar la Constitució i ha dit que estan entossudits a desacreditar-la "els que no han aportat res a la convivència dels espanyols, els que elogien ETA i els seus còmplices, els que aposten per la confrontació".

"Les seves mentides sobre la Constitució són fosques i tèrboles perquè neguen l’esforç de la societat espanyola en la Transició però gràcies a aquesta Constitució poden viure en llibertat, poden presentar-se a les eleccions i pot dedicar-se a desacreditar-la", ha recalcat.

Proposta moderada

"Hi ha una majoria en contra d’aquesta estratègia. Aquesta majoria de ciutadans necessita i reclama una proposta compartida de futur, moderada i rotundament ferma en els principis essencials", ha reclamat Aznar, que ha apuntat que s’està "a molt poques dates" per saber "si estem a l’altura".

"Hi ha una clara majoria social i política que no està per continuar amb aquesta extravagància surrealista però perillosa", ha afirmat en referència al nou Govern.

L’expresident no ha desenvolupat quins partits haurien de formar part d’aquesta confluència, tot i que recentment va dir que Vox no és una força antisistema sinó que vol reformar la Carta Magna.

Ofensiva contra el PSOE

"¿Quina idea de democràcia és aquesta i quina capacitat per representar l’interès general té un partit que viu de gorra i que fa del sectarisme el seu mode de vida?", s’ha preguntat en relació amb el PSOE.

Aznar ha apuntat que el partit socialista i els partits que el van recolzar en la moció de censura es van presentar "com a alternativa i s’han quedat en extravagància" i han fet que l’instrument de la moció de censura hagi perdut el seu caràcter "constructiu".

"No és fàcil explicar que quan Espanya s’enfronta a un desafiament diari a la seva integritat, institucions i elements bàsics d’estabilitat, el Govern depengui dels partits els màxims dirigents dels quals s’enfronten a una acusació és de rebel·lió i en termes polítics es diu colpisme. El PSOE és el vehicle perquè el populisme d’extrema esquerra tingui una influència que no es pot justificar per la seva força electoral", ha afirmat.

L’expresident ha dit que el Govern de Pedro Sánchez té una estratègia per impulsar "les velles divisions" i "soscavar" les bases de la Transició, ha criticat que incompleixi el seu "deure constitucional" els PGE o que "digui sense enrojolar-se que va governar per decret o que com que no té majoria a Senat el desposseeix de les seves atribucions".

"Van donant lliçons a tothom però aquestes veus tan exigents per a d’altres no se senten ni a Caracas o a l’Havana", ha remarcat.

Crítiques per Gibraltar

Aznar, d’altra banda, ha criticat que es presenti "com un gran èxit davant del Regne Unit i la Unió Europea" no fet donat "un pas més dels que la situació requeria amb Gibraltar".

L’expresident ha dit que no avaluaria "tres cartes interpretatives" perquè "tothom" sap el que suposen.

Llibertat per a Zaplana

Aznar ha aprofitat la seva presència a València per reclamar la posada en llibertat de l’expresident de la Generalitat valenciana i exmembre del seu gabinet Eduardo Zaplana.

Notícies relacionades

"Tinc l’obligació d’acordar-me del president Zaplana, que està en presó preventiva des de fa vuit mesos, pateix una leucèmia i té un clar risc de mort", ha criticat.

"Amb independència de la justícia i les seves decisions, que es respecten, l’Estat de dret no pot ser incompatible amb la compassió i la humanitat. La situació s’havia de resoldre d’una manera fàcil", ha conclòs.