Pablo Iglesias: «A Andalusia shi 'està jugant el destí d'Espanya»

El líder de Podem apel·la als moviments socials per tirar endavant els pressupostos

Llança un avís a la Unió Europea: «Si Europa no mira al sud, s'acabarà Europa»

fcasals46006412 spain s left wing party podemos leader pablo iglesias  l  ap181124134805

fcasals46006412 spain s left wing party podemos leader pablo iglesias l ap181124134805 / CRISTINA QUICLER

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

“El factor decisiu perquè Espanya canviï torna a ser Andalusia, com fa 40 anys.” A l’equador de la campanya electoral andalusa, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha aconseguit construir, aquest dissabte a Sevilla, un auditori de més de 3.000 persones apel·lant a l’esperit de l'andalusisme que fa gairebé 40 anys es va fer fora per reclamar el seu dret com a nacionalitat històrica.

Iglesias ha carregat contra els líders nacionals com “(Pablo) Casado, (Albert) Rivera i Primo de Rivera (en al·lusió a Santiago Abascal, de Vox)” que li han colat a Catalunya i el discurs nacional en el debat regional, assegurant que “és aquí on s’està jugant el destí d’Espanya”. El líder morat ha qüestionant el “patriotisme” d’aquests dirigents conservadors, a qui ha retret que no facin propostes per a les autonomies. Això sí, ell també ha al·ludit en el seu míting a la situació política espanyola i ha apel·lat a aquests moviments socials que van aconseguir, ha dit, tirar endavant la moció de censura perquè empenyin i permetin aprovar els pressupostos generals de l’Estat.

En el principal acte de campanya d’Endavant Andalusia, Iglesias ha defensat l’acord subscrit amb el PSOE de Pedro Sánchez a Madrid per als comptes generals, que, ha recordat, “alguns mitjans han titllat del més a l’esquerra de la democràcia”. “No era plenament satisfactori, però aconseguim arrencar algunes coses”que marquen la diferència per “arribar a final de mes amb dignitat”.

Contra Susana Díaz

I davant d’un públic entregat, que atapeïa el Palau de Congressos de Sevilla des de dues hores abans, ha tornat a situar el socialisme andalús que representa Susana Díaz com el més escorat a la dreta.

“¿Hauria sigut possible aquest acord de pressupostos si Díaz hagués guanyat les primàries, o continuaria governant (Mariano) Rajoy?”, ha preguntat, per respondre immediatament que “ella hagués preferit l’acord amb Cs”. El líder de Podem s’ha endinsat llavors en el fracàs de la candidata en la pugna per liderar el PSOE i ha recorregut al mateix argument que utilitzen Cs i PP: “Em pregunto què significa Andalusia per a Susana Díaz, el segon plat després de perdre les primàries”.

Avís a Europa

En aquest punt, el líder de Podem ha apel·lat alsmoviments socials, com els pensionistes o el feminista del 8-M que, ha assegurat, van ser els que amb la seva empenta van aconseguir tirar endavant la moció de censura que van desallotjar Rajoy i el PP de La Moncloa. “Alguns pensen que la moció va ser possible perquè els partits es van posar d’acord” ha dit abans de remarcar que va ser “el protagonisme social el que va permetre que els partits ens poséssim d’acord per a la moció”. A aquests moviment ha apel·lat per tirar endavant els pressupostos qüestionats per Europa. “Com Europa no miri al sud, com Europa no miri des del sud, s’acabarà Europa”, ha conclòs en aquest sentit, remarcant que amb aquests comptes “no estem demanant la lluna, sinó que aquesta majoria de privilegiats s’esforci més, perquè no pot ser que només s’esforci la gent treballadora”.

Notícies relacionades

Iglesias ha inclòs entre aquests moviments que van impulsar el canvi de govern a l’andalusisme que, el 1977, va sortir al carrer per reclamar l’autonomia andalusa, una bandera que en els últims temps ha fet seva la candidata socialista Susana Díaz i amb el que intenten pescar vots entre els socialistes desencisats en els últims anys i que optaven per quedar-se a casa. “Hi ha qui pensa que el factor decisiu perquè tirin endavant aquests comptes és el que facin alguns partits de Catalunya i del País Basc” ha dit per insistir en què “el factor decisiu perquè Espanya canviï” en un moment de “cruïlla històrica” de qüestionament del model de drets socials i justícia social “tornarà Andalusia una altra vegada: aquí s’està jugant el futur d’Espanya”.

“Hace falta que Andalusia torni a dir a tot Espanya que ja està bé, que volem drets per a tots, salaris i pensions dignes, hospitals públics, un model productiu de desenvolupament, ser punta de llança”, ha destacat, arremetent contra les formacions de dreta a l’assegurar que “el patriotisme implica que quan vens a Andalusia cal parlar d’Andalusia”.