Noves revelacions del sumari

Els terroristes del 17-A van buscar informació per atemptar contra "bases militars" a l'Aragó

La mare de dos membres de la cèl·lula terrorista al seu fill empresonat: "Tots han anat al paradís"

undefined39790736 barcelona 24 08 2027    barcelona   ambiente en la rambla  u181123222541

undefined39790736 barcelona 24 08 2027 barcelona ambiente en la rambla u181123222541 / JOAN PUIG PASQUAL

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Juan José Fernández
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Segons noves dades del sumari dels atemptats del 17A, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, els terroristes van consultar fins a 17 vegades dades sobre "bases militars de Saragossa i Barbastre (Osca)" i fins a deu informació sobre el museu de l'Exèrcit, situat a l'Alcàsser de Toledo. Les consultes formen part de les que va fer l'imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, per mirar pàgines de fabricació d'explosius i altres de possibles objectius per als seus atemptats.

Els Mossos d'Esquadra van recuperar entre les ruïnes del xalet d'Alcanar un disc dur d'Es-Satty, capitost  dels atemptats de Barcelona i Cambrils, en el qual van quedar, a més d'aquestes recerques, també 52 més sobre "atraccions imprescindibles a París". Els investigadors consideren provat que la cèl·lula terrorista volia atemptar també contra la Torre Eiffel.

Al disc recuperat pels Mossos consten la gran quantitat de recerques sobre fabricació d'explosius i altres objectius, des de l'embassament de Riudecanyes fins a l'Audiència Nacional, passant per la festa de La Tomatina de Bunyol (València).

"Màrtirs"

La part del sumari el secret del qual acaba d'aixecar-se permet conèixer les investigacions i escoltes posteriors als atemptats. Entre les quals, una conversa a la presó de Driss Oukabir –germà gran de Moussa, abatut a Cambrils, i en presó provisional– amb la seva mare, Fátima. Driss assegura que plora molt quan està sol i pensa en el seu germà. "Era l'únic que tenia i me l'han tret els bastards", clama.

La mare li contesta que els mossos "no tenien dret a matar Moussa; era petit", i comenta al seu fill gran: "Tothom pensa que ha anat al paradís. La gent em diu que tots han anat al paradís".

La germanastra de dos dels terroristes, Mohamed i Omar Hichamy, apareix igualment  en les escoltes. La dona, Fátima també de nom, assegura a la seva mare que "el Profeta Muhamad... va dir que els màrtirs entraran al paradís sense ser jutjats pels seus actes en aquesta vida. Van directes, sense saldar comptes" i afegeix que "la fe va omplir el cor dels nois" (es refereix als terroristes) i que ells "van aplicar la religió". Els Mossos conclouen que "tant Fátima com la seva mare veuen els terroristes morts com a màrtirs que aniran al paradís sense ser jutjats pels seus actes".

Connexions internacionals

Les sospites que la cèl·lula comptava amb connexions internacions està en les indagacions. En un missatge de Facebook, Moussa Oukabir proporciona al seu germà Driss un telèfon francès, atribuït a un tal Mona Crex. Moussa demana a Driss que es posi en contacte amb ell, però no pot, perquè hi havia un número confós.

Pocs dies abans dels atemptats, Moussa havia tornat de París i els investigadors van intentar des d'un principi determinar per què els terroristes havien estat allà i havien comprat dues targetes telefòniques de prepagament a França.

A aquesta via d'investigació es va unir la relativa a Bèlgica, on havia residit l'imam Abdelbaki es-Satty. Es va investigar Abdelkarim Aissi, que li va pagar el viatge a Espanya, i Hajar Abrini, germana d'un dels terroristes de Brussel·les del març del 2016, que surt precipitadament de Barcelona després de l'atropellament de la Rambla.

Conclòs el gruix de la instrucció, no sembla que aquesta línia d'investigació avancés molt però, com li diu l'exparella de Driss Oukabir a la seva germana després de les detencions: “Allò del viatge al Marroc i a França no té bona pinta”.

Recel

Després dels atacs, els familliares i amics dels terroristes estaven convençuts que els vigilaven. I certament era així, i no només a Espanya: La policia marroquina va investigar el secretari de la mesquita de Ripoll, Hammou Minhaj, durant un viatge al Marroc. L’hi va explicar el mateix Minhaj a Fátima Oukabir, mare de Moussa i de Driss, segons refereix Fátima a la seva filla Hafida en una conversa telefònica punxada pels Mossos.

Notícies relacionades

El 26 d'octubre del 2017, dos mesos i mig després dels atemptats, les dues dones parlaven delsproblemes per repatriar al Marroc els cossos dels terroristes morts, ja que la majoria d'ells havien cremat la seva documentació abans d'atacar. Fátima li va dir a la seva filla que, el dia anterior, Minhaj li va explicar que havia viatjat al Marroc, sense especificar data, i que el van seguir "unes persones denominades Lmkedemin", expliquen els Mossos en un informe. Es tracta d’informadors del Ministeri de l'Interior marroquí. Minhaj relata que fins i tot es col·locaven al seu costat a la mesquita, i que la policia d'aquell país el va interrogar diverses vegades.   

Minhaj és el directiu de la Comunitat Islàmica Anour de Ripoll que va contractar Es-Satty com a imam. Els mossos el van escoltar per la seva directa relació amb els líders de la cèl·lula. En la mateixa conversa, Fátima apunta que la mesquita de Ripoll va deixar diners en secret a les famílies dels terroristes del 17-A perquè poguessin enterrar-los al Marroc. Fátima, segons els mossos, "explica a la seva filla que Hammou els ha demanat que no diguin res" sobre l'assumpte.