PARLAMENT

JxCat, ERC, els comuns i la CUP registren la comissió d'investigació sobre la casa reial

Ara la proposta haurà de ser votada al ple abans de constituir-se, tot i que el més probables és que tiri endavant ja que compta amb majoria

fcasals45592240 imatge d eduard pujol i albert batet durant el ple del parla181024112632

fcasals45592240 imatge d eduard pujol i albert batet durant el ple del parla181024112632 / Alex Recolons

1
Es llegeix en minuts
ACN

Junts per Catalunya, ERC, els comuns i la CUP han registrat conjuntament aquest divendres una petició de comissió d’investigació sobre les "activitats irregulars o delictives "de persones vinculades a la casa reial. Segons el text registrat, al qual va tenir accés l’Agència Catalana de Notícies (ACN), la comissió també investigarà "les accions destinades a forçar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora del territori de Catalunya" després de l’1-O.

La comissió és una iniciativa de JxCat a la qual s’hi han afegit ERC, els comuns i la CUP. Ara s’haurà de votar al ple del Parlament, tot i que el més probable és que tiri endavant, ja que compta amb prou vots, i després es constituirà.

Segons el text registrat, la comissió d’investigació tindrà tres continguts bàsics: Les actuacions destinades a forçar el trasllat del domicili social de bancs, grans empreses i multinacionals fora de Catalunya durant els dies posteriors a l’1-O; les suposades estructures de corrupció vinculades a la família reial espanyola i les persones relacionades; i els presumptes comptes irregulars de l’anterior cap de l’Estat a Suïssa i altres paradisos fiscals a nom de terceres persones, la procedència d’aquest capital, i les altres activitats "irregulars o delictives" d’aquests persones que puguin derivar-se de les declaracions de Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Obligació política d’investigar

Notícies relacionades

En l’exposició de motius, el text firmat pels quatre grups defensa que el Parlament tél’obligació política d’investigar les activitats presumptament irregulars o delictives dutes a terme per persones vinculades a la família reial i a la més alta representació de l’Estat espanyol. A més, afegeixen que aquesta comissió és encara més necessària després del veto de la Mesa del Congrés de Diputats a crear una comissió d’investigació sobre el mateix tema.

La comissió d’investigació sobre la casa reial s’afegirà a les tres que s’han constituït aquesta legislatura: la comissió sobre els atemptats de l’agost de l’any passat, la comissió sobre el 'cas Castor' i la que analitza les conseqüències del 155.