VISITA OFICIAL A CUBA

Sánchez juga amb la data electoral i respon a Iglesias que falten «mesos»

El president recomana a Iglesias que no tingui pressa a preparar Podem per a les legislatives

El líder socialista intenta esquivar la pressió en un viatge històric a Cuba eclipsat pel 'brexit'

undefined45999704 ame9276  la habana  cuba   23 11 2018   el presidente del go181123123557

undefined45999704 ame9276 la habana cuba 23 11 2018 el presidente del go181123123557 / Juanjo Martin

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El viatge de Pedro Sánchez a Cuba va començar eclipsat per l’agreujament de la crisi del ‘brexit’ i va acabar enfosquit, a més, pels dubtes sobre quant temps podrà continuar al capdavant del Govern. En la seva visita a l’Havana, el president del Govern es va veure obligat a tornar a posar la mirada en el seu principal aliat parlamentari,Pablo Iglesias, que des deMadridli va recordar la seva situació de fragilitat iva anunciar que es prepara per a unes eleccions que no poden tardar

Visiblement contrariat, Sánchez va intentar treure’s aquesta pressió de sobre i va jugar amb la data electoral, sobre la qual fins ara ha donat versions amb amplis matisos de diferència. Des de la seva roda de premsa a la residència de l’ambaixador espanyol a l’Havana, va respondre que encara continua governant i va situar l’avenç electoral en un horitzó obert a interpretacions. “Queden uns quants mesos, bastants mesos per davant abans que es produeixi aquest episodi”, va assenyalar. No va concretar més, tot i que Iglesias prepara les candidatures per tenir-les llestes al febrer. 

El cap de l’Executiu va dir que encara li queden mesures per aprovar i que no se n’anirà abans de validar-les. Va esmentar la pujada delsalari mínima 900 euros, les prestacions a majors de 52 anys i el desenvolupament del pacte deviolència de gènere. Totes les pot fer viareial decret. De fet, el Govern dona per garantit que l’increment de l’SMI s’aprovarà el desembre en elConsell de Ministresperquè pugui entrar en vigor amb data 1 de gener del 2019. També la recuperació del subsidi de l’atur pot ser operativa quan comenci l’any que ve. Així que l’expressió “uns quants mesos” en realitat no implica necessàriament resistir al capdavant de la Moncloa un llarg període de temps, sinó que l’horitzó d’eleccions legislatives a la primavera continua sent vàlid. 

El Govern “està governant”

En el seu intent per treure’s la pressió de les espatlles, Sánchez va atribuir la decisió del secretari general de Podem a una lògica partidista. “El Govern està governant. Li demanaria al senyor Iglesias que es prengui el seu temps, que les votacions alCongrés dels Diputatses troben en cada votació”, va recomanar des de l’única (i fugaç) roda de premsa que va celebrar a l’Havana. 

Notícies relacionades

No va voler endinsar-se en detalls ni va explicar si el moviment dels morats ve a constatar en realitat un previsible allunyament del PSOE davant d’unes eleccions que són a prop. No va concretar l’anunci, dimarts, que l’absència dePressupostosl’obligarà a “escurçar” la legislatura. No va confirmar si està pensant a fer coincidir els comicis amb les eleccions del 26 de maig en un ‘superdiumenge’. 

I tampoc va expressar com interpreta que el seu principal aliat, a qui deu en bona mesura l’èxit de la moció de censura, assumeixi que és impossible governar a través de decrets llei. La reflexió d’Iglesias era, al cap i a la fi, l’últim mal de cap que necessitava Sánchez en la seva enèsima setmana horribilis, amb l’acord del brexit penjant d’un fil durant la seva visita a Cuba, que ha brillat menys de l’esperat per l’incendi de la negociació de Gibraltar.