TENSIÓ AL CONGRÉS

Ana Pastor aclareix que el que es retira del diari de sessions no s'esborra

La presidenta del Congrés precisa que les paraules "colpista" i "feixista" no desapareixeran, sinó que apareixeran com a eliminades per la presidència

El president de Ciutadans, Albert Rivera, considera un "error" l'equiparació dels dos termes i denuncia que ERC "va escopir Espanya"

zentauroepp40088637 madrid  13 09 2017  politica  sesi n de control al gobierno 180617173906

zentauroepp40088637 madrid 13 09 2017 politica sesi n de control al gobierno 180617173906 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Agencias

La presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, ha aclarit aquest dijous que les paraules que ella ordena retirar del diari de sessions, com les acusacions de "feixistes" i "colpistes" que s’han intercanviat ERC i Ciutadans, no desapareixen pròpiament del document, sinó que consten com a retirades.

Pastor ha fet aquest aclariment a través del seu perfil de Twitter, després dela bronca parlamentària d’ahir i la seva decisió de retirar del diari de sessions aquests qualificatius. Alguns, com el diputat d’Units Podem Rafael Mayoral, es van declarar contraris a retirar-los perquè preferien que quedés constància de tot el que es diu al Congrés.

La presidenta de la cambra ha precisat que, tal com es recull alreglament , "tot el que es diu al ple del Congrés queda al diari de sessions per sempre".

"Quan, d’acord amb el reglament i com a presidenta, anuncio que una paraula serà retirada, no desapareix, però sí queapareix al costat la seva retirada i que ha rebut el retret de la presidència", ha aclarit.

Rivera rebutja l’equiparació

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha insistit aquest dijous que els líders independentistes catalans en presó preventiva són "colpistes", però que dir "feixista" a un demòcrata és "mentida", per això ha rebutjat l’equiparació dels dos termes que ha fet Ana Pastor a l’ordenar la retirada de tots dos del diari de sessions.

En una entrevista a TVE, Rivera ha considerat un "error" equiparar "el que diu un jutge" a l’acusar aquests líders de delictes com sedició o rebel·lió, és a dir, per intentar donar "un cop a la democràcia en tota regla", amb "una mentida".

El líder de Ciutadans s’ha mostrat convençut que el que van fer aquests líders independentistes és "un cop d’Estat", però "dir ‘feixistes’ a demòcrates no té cap sentit". "Intentar violar la Constitució i declarar la independència és un cop a la democràcia, però dir ‘feixista’ a un demòcrata és mentida", ha insistit.

Ull de falcó

Notícies relacionades

Rivera considera que els diputats d’ERC "van escopir ahir a Espanya", tot i que ha precisat que ell no és "el VAR ni l’ull de falcó" i que no pot determinar "si hi ha escopinada o no" en el gest de Jordi Salvador denunciat pel ministre d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell.

En aquest sentit, ha lamentat sobretot que el PSOE, en comptes de trencar els acords amb aquests diputats, provi de minimitzar aquesta actitud i que, en comptes de defensar Borrell, diguin que "no n’hi va haver per a tant". "Estan més còmodes amb els que escupen Espanya que amb els que aplaudim Borrell", ha assegurar.