OPINIÓ EXPRÉS

La taverna parlamentària

L'expulsió de Rufián del Congrés il·lustra l'enviliment de la política espanyola. La missió dels diputats no és destruir l'adversari, sinó construir un país millor

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp45978674 madrid 21 11 2018 politica  sesion de control al gobierno  l181121102233

zentauroepp45978674 madrid 21 11 2018 politica sesion de control al gobierno l181121102233

En els moments d’inquietud política, i el que estem vivint n’és un, la crispació s’apropia de la vida parlamentària. Des dels diputats ‘jabalís’ que als anys 90 aclamaven amb exabruptes el "Váyase, senyor González" de José María Aznar, fins a la "traïció als morts" que Mariano Rajoy va imputar a José Luis Rodríguez Zapatero a compte de les seves negociacions amb ETA. 

El diari de sessions del Congrés està atapeït d’insults, renys i crides a tornar a l’ordre, però l’expulsió d’un diputat de l’hemicicle, com la que s’ha imposat avui a Gabriel Rufián (ERC)Gabriel Rufián (ERC), compta amb un sol precedent en aquests 41 anys de democràcia. El va protagonitzar el 2006 el popular Vicente Martínez-Pujalte, que després de desqualificar el ministre de Defensa, José Antonio Alonso, va ser enviat al racó de pensar pel president del Congrés, el socialista Manuel Marín. Martínez-Pujalte, a diferència de Rufián, es va resistir durant diversos minuts a acatar l’ordre, tot i que al final va abandonar l’hemicicle.

COLPISTES, FEIXISTES, CARCELLERS...

Les bronques registrades en les últimes setmanes al Parlament Parlament entre diputats independentistes i de Ciutadans, unides al greu incident d’avui al Congrés, reflecteixen un preocupant enverinament de la vida política. Amb les seqüeles del procés i l’empresonament dels líders independentistes com a teló de fons, proliferen en el debat públic les acusacions de "colpistes", "feixistes" o "carcellers". Tard o d’hora, aquesta tensió havia de desembocar en una baralla com la que hi ha hagut aquest matí al Congrés.

Com va anticipar la vigília el republicà Joan Tardà, Rufián ha aprofitat una pregunta parlamentària a Josep Borrell per titllar de "feixistes" els diputats de Ciutadans, però en la rèplica ha acabat qualificant d’"indigne" el titular d’Exteriors i associant-lo a l’"extrema dreta". La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha aplicat al peu de la lletra el reglament i l’ha expulsat, però quan han abandonat l’hemicicle els diputats republicans l’incident s’ha agreujat, ja que Borrell ha denunciat que un d’ells li havia escopit. Tot molt edificant.

Notícies relacionades

L’aspre estil parlamentari de Rufián, procliu a la provocació de traç gruixut per treure els adversaris de polleguera, ha arribat al zenit amb aquest episodi. Però seria un error culpar en exclusiva el parlamentari d’ERC de l’enviliment de la política espanyola.

La desqualificació sistemàtica dels competidors polítics, que poc o molt practiquen totes les forces polítiques, se situa als antípodes de les obligacions institucionals dels diputats, que, com a representants dels ciutadans, tenen encomanada la missió de construir a partir del diàleg un país millor, no de destruir ni deshumanitzar l’adversari. Convertir el Congrés en una taverna parlamentària, a més d’un pèssim exemple per a la societat, constitueix un imperdonable abandó de funcions que, en un lloc de treball convencional, mereixeria una suspensió de feina i sou.