JUDICIS DEL PROCÉS

Forcadell i Simó recusen Marchena pel "suposat control" del PP sobre el jutge

El seu advocat qüestiona la imparcialitat del magistrat després del polèmic missatge de Cosidó

jgblanco38342452 forcadell bertran170508103635

jgblanco38342452 forcadell bertran170508103635 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’advocat de Carme Forcadell i Anna Simó ha presentat un escrit per recusar el jutge Manuel Marchena després del polèmic missatge de whatsap del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó.

Segons l’escrit de la defensa, de les manifestacions de Cosidó s’interfereix un "suposat control" del PP sobre el jutge, cosa que implica que hi ha "indicis racionals i públics que la imparcialitat de Marchena pot estar afectada per determinades posicions polítiques que generen un interès en una determinada resolució" del procediment judicial.

"Les manifestacions de Cosidó impliquen una gravetat extrema en termes d’independència judicial", ha opinat l’advocat. Ha afegit que en aquest cas es pot aplicar el supòsit previst a l’article 219 de la llei orgànica del poder judicial, que parla de "tenir un interès directe o indirecte en la causa".

L’escrit presentat esgrimeix el dret a un procés amb totes les garanties amb un judici just i a tenir un jutge imparcial per sustentar la seva petició de recusació. 

L’advocat també ha recordat la voluntat del PP de condemnar els líders independentistes, ja que "vulnera la presumpció d’innocència". Així mateix, ha afegit en l’escrit un missatge de Twitter de Cosidó on parla de "colpistes", fent referència als polítics independentistes.

Notícies relacionades

A més, es remarca la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre la imparcialitat judicial, així com del Tribunal Constitucional, que estableix que el criteri dels jutges no poden orientar-se "per simpaties o antipaties personals o ideològiques, per conviccions o prejudicis".

No són les primeres

Dimarts l’exvicepresident del Govern Oriol Junqueras i l’exconseller Raül Romeva van ser els primers a recusar el jutge Marchena com a jutge de l’1-O després de la polèmica del missatge de Cosidó. Durant el mateix matí el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, així com Jordi Sànchez, Jordi Turull Josep Rull també van presentar la recusació per "falta d’imparcialitat", després de les informacions sobre l’acord entre el PSOE i el PP per renovar el CGPJ.