ESMENA

El PP plagia (i després rectifica) una llei obsoleta sobre l'elecció del CGPJ

Els conservadors eliminen la referència a instàncies franquistes que ja no existeixen

lainz45687346 valencia 30 10 2018   economia  pablo casado  congreso nacio181030170010

lainz45687346 valencia 30 10 2018 economia pablo casado congreso nacio181030170010 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tal com va anunciar, el Partit Popular va presentar ahir dimarts una esmena per reformar l’elecció de vocals del Consell General del Poder Judicial. Però l’esmena en qüestió ha hagut de ser rectificada aquest dimecres, ja que els conservadors s’havien limitat a plagiar articles d’una llei del 1980 i incloïen referències obsoletes a les audiències territorials i jutjats de districte, que ja no existeixen. 

La portaveu adjunta del grup, Cristina Ayala, ha presentat aquest matí la correcció, que s’incorporarà a l’esmena presentada a una reforma de la llei orgànica del poder judicial que està tramitant el Senat sobre vacances i permisos dels jutges.

El PP ha aprofitat la modificació de la llei per introduir la seva proposta, després de trencar el pacte amb el PSOE per renovar el CGPJ i anunciar la intenció de garantir la neteja en el nomenament del govern dels jutges, després de la renúncia de Manuel Marchena i la filtració del polèmic missatge enviat pel portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó.

¿Improvisació?

"El que vam fer va ser reaccionar, jo no diria improvisació", ha respost Ayala després que li preguntessin si tot forma part d’una improvisació. "Nosaltres hem entès que la societat ens demana això i ho hem fet en la primera oportunitat que hem tingut", ha explicat. L’esmena es va registrar quan estava a punt de tancar-se el termini per presentar-les, que s’acabava dimarts. El president del PP, Pablo Casado, va fer públic a través del Twitter el text de la proposta a la reforma de la llei. 

Amb la correcció, desapareix l’article 17 de la llei del 1980, que fa referència a audiències territorials i jutjats de districte, instàncies que ja no existeixen, ja que es van desenvolupar a partir del sistema judicial heretat del franquisme i el 1985 es van reformar per configurar l’organització judicial avui vigent: els jutjats d’instrucció i primera instància i les audiències provincials.

Que el PSOE es responsabilitzi del seu vot 

L’esmena serà aprovada al Senat, ja que el PP compta amb majoria absoluta, però la llei haurà de tornar al Congrés perquè la Cambra baixa decideixi si accepta el canvi del Senat o el rebutja, i allà la majoria parlamentària és una altra.

Notícies relacionades

Quan se li ha preguntat si queden ponts de negociació amb el PSOE, Ayala ha respost que el seu partit creu que la seva proposta respon al que la societat vol i que el PSOE "haurà de retratar-se". "No és qüestió tant de negociar com de veure què és el que ens demana la societat", ha afegit.

La reforma de la llei serà revisada ara per la Comissió de Justícia del Senat el 4 de desembre i el text passarà després a un dels dos plens previstos aquell mes. Si es retarda la tramitació, quedarà per a l’any que ve. El Senat té de termini fins al 7 de febrer per aprovar la norma.