SESSIÓ DE CONTROL AL GOVERN

Sánchez i Casado s'encreuen retrets per empitjorar la imatge de la justícia

El president demana al líder del PP que torni al pacte i permeti la renovació del CGPJ

zentauroepp45979205 madrid 21 11 2018 politica  sesion de control al gobierno   181121124345

zentauroepp45979205 madrid 21 11 2018 politica sesion de control al gobierno 181121124345

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

La ruptura del pacte entre el PSOE i el PP per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s’ha escenificat aquest matí en la sessió de control al Govern del Congrés. El president i secretari general socialista, Pedro Sánchez, i el líder conservador, Pablo Casado, s’han encreuat retrets sobre qui ha empitjorat més la imatge de la justícia amb els episodis viscuts en les últimes setmanes. Si l’Executiu per filtrar amb més d’un mes d’antelació el nom de Manuel Marchena com a nou president del CGPJ o el PP, amb un portaveu al Senat, Ignacio Cosidó, que es va vantar que el seu partit podria controlar la Sala Segona del Suprem (la que jutjarà el procés) "des de darrere".

"Al seu costat [Mariano] Rajoy és un moderat", ha etzibat Sánchez a Casado, que li ha recriminat que hagi trencat les negociacions per renovar el poder judicial per tapar les "vergonyes" i "no assumir la seva responsabilitat" pelswhatsaps de Cosidó. Aquests missatges es van fer públics dilluns, poques hores abans que el magistrat Marchena decidís renunciar al càrrec per no contribuir al descrèdit de la justícia.  El cap de l’Executiu ha demanat al líder de l’oposició una reflexió perquè compleixi el pacte i permeti renovar el CGPJ en la votació dels 20 vocals que està prevista per a dijous. "La deriva del PP no pot implicar la de les institucions", li ha dit.

Notícies relacionades

Casado ha responsabilitzat Sánchez de "desaprofitar" la renovació del poder judicial al filtrar el nom de Marchena abans d’elegir els vocals, amb el que ha contribuït al "desprestigi i descrèdit" de la justícia. El dirigent conservador ha recordat l’esmena que dimarts a la nit va presentar al Senat a la reforma de la llei orgànica del poder judicial per recuperar el model d’elecció directa de 12 vocals del CGPJ pels mateixos jutges (i no amb el concurs dels partits polítics i de les Corts). 

El portaveu d’Units Podem, Ramón Espinar, ha assegurat que el PP "no té legitimitat" per presentar una reforma ara, després de saber-se els missatges de Cosidó al seu grup parlamentari. "Això ha de venir d’un altre tipus d’iniciativa", ha remarcat. Podem defensa renovar el CGPJ en aquests moments i, després, repensar el model.