PRESSUPOSTOS DEL GOVERN

El PSC s'obre a estudiar els comptes de Torra però no veu "garanties" per aprovar-los

Els socialistes critiquen que Aragonès no hagi iniciat els contactes que va anunciar en l'últim ple per abordar els Pressupostos

olerin45423646 la portaveu del grup parlamentari psc units  eva granados  a181012220212

olerin45423646 la portaveu del grup parlamentari psc units eva granados a181012220212 / Mariona Puig

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mà estesa malgrat les enormes reticències amb l’equip de Quim Torra. Aquest és el missatge que els socialistes pretenen transmetre, sabent que mentre el Govern insisteixi retòricament en la independència la seva negativa a recolzar els pressupostos està més que decidida. La diputada i portaveu econòmica del partit, Alicia Romero, ha criticat aquest dimarts en una roda de premsa que el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, no hagi iniciat la ronda de contactes per abordar els comptes amb tots els grups, una promesa que va anunciar en l’últim ple. "Aquesta trucada no ha arribat i, per tant, no ens hem vist amb ell. Ni una conversa informal. No hem tingut cap comunicació", li ha retret, i ha afegit que "si es fan crides al diàleg estaria bé concretar-les".

Quan li han preguntat sobre un eventual recolzament als comptes, sabent que no sumaran a la CUP i que l’Executiu català haurà d’arremangar-se a alguns designis dels comuns, ha afirmat que "escoltaran" perquè, "a diferència d’ells [els independentistes], [els socialistes] no han posat cap condició". "Faríem bé a no barrejar els pressupostos amb elements que no hi tenen res a veure", ha afirmat Romero, en una clara al·lusió als "gestos" amb els polítics sobiranistes empresonats que reclamen ERC i el PDECat al Govern de Pedro Sánchez, a qui ja han alertat que no podrà comptar amb els seus vots. 

Molt més taxatiu va ser aquest dilluns el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, preguntat per la mateixa qüestió. Va tancar la porta a "col·laborar amb un Govern que té per objectiu la independència", però va demanar, al seu torn, que els independentistes amb representació al Congrés dels Diputats sí que avalin els de Sánchez –una petició que ha reiterat Romero des del Parlament, però amb un to molt més conciliador–.

Notícies relacionades

La diputada ha aclarit les declaracions d’Illa i ha etzibat que, "d’entrada, pel seu ideari i projecte de futur, no els fa decidir una cosa o una altra". Hi ha altres qüestions més enllà de si trenquen amb la legalitat i si hi ha unilateralitat, com si reverteixen les retallades. No és només pel fet de si són independentistes o no. Hem de veure la lletra i la música exacta d’aquests pressupostos, tot i que el que veiem fins ara no ens dona gaires garanties", ha reflexionat la diputada.

Per la socialista, serà "difícil entendre’s", perquè "el que senten i veuen no els agrada". "Estarem receptius i atents però no compartim el camí pel qual ens porten", ha conclòs.