RENÚNCIA A PRESIDIR EL CGPJ

Els presos del procés recusen Marchena com a jutge de l'1-O després de l'"escàndol majúscul"

Set d'ells denuncien la seva "falta d'imparcialitat" després del "whatsap de la vergonya", en què Cosidó revelava la 'cuina' del pacte entre el PSOE i el PP

Només Forn i Bassa no s'uneixen de moment a la iniciativa contra el president de la Sala Segona per haver sigut "el candidat del Partit Popular" a dirigir el CGPJ

zentauroepp45908522 graf9166  madrid  15 11 2018   manuel marchena  c   el magis181120091644

zentauroepp45908522 graf9166 madrid 15 11 2018 manuel marchena c el magis181120091644 / Javier Lopez

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’exvicepresident del Govern Oriol Junqueras i l’exconseller Raül Romeva han sigut els primers, però, a mesura que ha avançat el matí, s’hi han sumat el president d’Òmium Cultural, Jordi Cuixart, així com Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Carme Forcadell. La forma com s’està produint la renovació del Consell General del Poder Judicial els ha posat molt fàcil tornar a intentar apartar del judici el president de la Sala Segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena

El dia s’iniciava amb la renúncia de Marchena a presidir el CGPJ i el Tribunal Suprem, fet que l’hauria apartat del judici del procés, després de conèixer-se el missatge de WhatsApp del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, l’advocat de Junqueras i Romeva, Andreu van den Eynde, s’afanyava a presentar el primer incident de recusació contra Marchena, per "falta d’imparcialitat", arran de les informacions dels últims dies sobrel’acord entre el PSOE i el PP per renovar el Consell.

Rull, Turull i Sànchez es van sumar a la recusació, però la van acompanyar de dos escrits més, un amb l’article de previ pronunciament, en què reclamaran una vegada que el judici del procés se celebri en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, al ser el tribunal que consideren competent, i un altre en què demanen una ampliació de tres mesos del termini de 10 dies que aquest dilluns el Suprem els va donar per presentar el seu escrit de qualificació.

Pacte polític

D’una forma o d’una altra totes les recusacions presentades per les defenses dels processats presos, tret de, almenys de moment, Dolors Bassa i Joaquim Forn, es fan ressò de l’"existència d’un acord polític per al repartiment de les vocalies de l’òrgan de govern dels jutges".

D’això es desprèn, remarca l’escrit de Junqueras i Romeva, al qual s’adherirà Forcadell, "la intenció de controlar políticament i afectar tant el Tribunal Suprem com l’Audiència Nacional amb la finalitat última de, a través de tals nomenaments, controlar el resultat i sentit dels procediments tractats en els esmentats tribunals".

"En l’esmentat pacte hauria tingut singular protagonisme la candidatura del magistrat recusat a presidir el CGPJ, a qui s’hauria atorgat per l’esmentat senador la responsabilitat de ‘guanyar’ les votacions mitjançant l’anul·lació de la minoria ‘progressista’ de tal òrgan de govern," afegeix.

Segons aquesta recusació, "l’esmentada notícia va generar ja cert escàndol davant de l’evidència que la decisió de proveir la presidència del CGPJ es feia partint d’un acord polític" i no pels"mèrits"  previstos per llei.

Missatge "vergonyós"

"Ahir apareixia, no obstant, el whatsap de la vergonya en el qual el portaveu al Senat del PP, Ignacio Cosidó, revelava la 'cuina' del pacte i les espúries finalitats de l’elecció de vocals i presidència", denuncien Junqueras i Romeva.

Marchena és, segons el seu parer, "protagonista de l’esmentat pacte per controlar el poder judicial i a ell se li atribueixen característiques personals vinculades a una determinada orientació política que fan dubtar de la imparcialitat per a la participació en el procés" judicial relacionat amb el referèndum unilateral de l’1-O.

Segons la seva opinió, "l’estratègia de criminalització dels processats segueix directrius polítiques que es vinculen amb la defensa a ultrança del principi d’unitat territorial".

Notícies relacionades

Ara, "el magistrat recusat ha d’analitzar si està en condicions de jutjar sense cap prejudici personal els esmentats processats i sense interès en el plet", assenyalen Junqueras i Romeva, que reivindiquen el "dret a un tribunal imparcial". 

Per la seva banda, Cuixart afirma que Marchena ha de ser apartat del judici del procés, perquè no té "cap garantia". L’entitat sobiranista que presideix ha anunciat en un comunicat que la seva defensa al·legarà que s’ha demostrat que Marchena "era el candidat del Partit Popular" a dirigir el CGPJ, la qual cosa evidencia la seva falta d’imparcialitat. Al·lega que la polèmica que ha envoltat la renovació fa que la causa hagi de ser sobreseguda i tots els presos posats en llibertat de manera "immediata".