Petició denegada pel Congrés

Units Podem sol·licita a la Casa Reial la compareixença del rei Joan Carles

El grup confederal convida el monarca emèrit a explicar a la Cambra baixa les seves activitats com a cap de l'Estat

mayoral / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Units Podem-En Comú-En Marea ha remès a la Casa Reial una carta dirigida a Joan Carles I per demanar-li que comparegui a petició pròpia al Congrés dels Diputats, amb l’objectiu que expliqui "la seva activitat institucional com a cap de l’Estat durant més de 38 anys i com a rei emèrit des del 2014", i aclareixi si està implicat en casos de corrupció.

"Vivim en el segle XXI i la democràcia a Espanya té prou maduresa per exercir el dret a saber si la direcció de l’Estat és una institució idònia per a la corrupció, tot i que no estigui subjecta a cap responsabilitat", reivindica el grup confederal en la missiva, que firmen tots els diputats i senadors d’Units Podem.

Aquesta iniciativa arriba després dels dos intents fallits de Podem i els seus socis per crear una comissió d’investigació al Congrés sobre les presumptes activitats irregulars del rei emèrit revelades per la seva amiga Corinna zu Sayn-Wittgenstein en unes gravacions fetes per l’excomissari de Policia José Manuel VillarejoJosé Manuel Villarejo.

La Mesa de la Cambra baixa va rebutjar dimarts passat reconsiderar aquesta segona petició d’Units Podem de crear una comissió d’investigació sobre el monarca, malgrat que en aquesta ocasió havien delimitat l’objectiu d’estudi des del moment en què Joan Carles I va abdicar i va perdre la inviolabilitat.

El grup confederal recull en la seva missiva el motiu argumentat per la Mesa per tornar a rebutjar la seva petició: "Encara que les comissions d’investigació puguin versar sobre qualsevol afer d’interès públic, no es pot per aquesta via pretendre exigir, com es diu expressament en la iniciativa inadmesa a tràmit, responsabilitats polítiques a qui no està subjecte a cap tipus de responsabilitat i, en conseqüència, no pot ser sotmès a control polític directe o indirecte, de cap classe".

Reaccions contraposades

Les reaccions de Podem a aquesta iniciativa no es van fer esperar. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, la va qualificar d’"ocurrència" típica d’un partit que no té gaire programa i el secretari general del grup de Ciutadans al Congrés, Miguel Gutiérrez, va acusar Units Podem d’intentar "deslegitimar les institucions" amb aquesta sol·licitud. 

En canvi, el portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, va aplaudir la mesura de Podem perquè és "positiu" que "una persona que cobra vuit milions d’euros públics a l’any i viu en un palau doni explicacions en un lloc com aquest".

Units Podem assenyala, en la seva carta, que "des de fa uns anys el poble espanyol ha assistit a la publicació d’una sèrie d’informacions que posenen qüestió la institució monàrquica, perquè la relacionen amb trames de corrupció i d’enriquiment il·lícit".

Cascada informativa

"Creiem que vostè [Joan Carles I] té dret a donar la seva versió amb totes les garanties i que el poble espanyol també té dret a escoltar-lo", asseguren al rei emèrit, després d’insistir en la "cascada informativa" que "ha suscitat un amplíssim debat públic en la nostra societat", i en les "diferents versions d’aquestes informacions" que s’han donat.

Així mateix, aprofiten per defensar que "el dret a la veritat és previ al debat sobre la protecció atorgada per la inviolabilitat i irresponsabilitat de la direcció de l’Estat durant l’exercici de les seves funcions". En tot cas, recorden que "les notícies aparegudes en els diferents mitjans de comunicació" fan referència a fets ocorreguts durant el seu mandat com a cap de l’Estat, però, també, a qüestions que es van produirdesprés que abdiqués.

"Som coneixedors del’aforament  atorgat per la llei orgànica del poder judicial, que reserva al Tribunal Suprem el coneixement de qualsevol causa civil o penal contra Sa Majestat. Precisament, aquest fet acredita, de forma indubtable, que la pèrdua de la direcció de l’Estat comporta la pèrdua de la inviolabilitat i l’existència de responsabilitat pels seus actes", asseguren.

Retret als "monàrquics"

Per això, reclamen la conveniència de crear la comissió esmentada per investigar almenys les seves activitats des que va deixar el tron i, en aquest punt, envien un missatge als"partits monàrquics" –pel PP, el PSOE i Ciutadans– que han rebutjat la seva petició al Congrés. "Haurien de ser els més interessats que el poble pugui conèixer la seva versió dels fets, però desgraciadament no ha sigut així", lamenten.

"La corrupció és el mecanisme antidemocràtic de les elits econòmiques per controlar l’Estatsense presentar-se a les eleccions. Per això, el principal objectiu de la seva compareixença a petició pròpia al Congrés dels Diputats seria avaluar la idoneïtat de la institució monàrquica perafrontar la corrupciói perquè cap institució de l’Estat faci de la irresponsabilitat un privilegi", conclouen.

Resposta àcida del PP

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha qualificat d’"ocurrència" i "nova performance" que Units Podem hagi sol·licitat la compareixença voluntària del senyor Joan Carles. "Són les ocurrències típiques d’un partit que no té gaire programa més enllà de sostenir un Govern que cau a trossos. Podem ha de fer la seva actuació setmanal i assistim a la nova 'performance' d’un partit que és el suport d’un Govern que té tres ministres dimitits i quatre en dubte", ha declarat García Egea.

Notícies relacionades

Per la seva part, el secretari general del grup de Ciutadans al Congrés, Miguel Gutiérrez, ha acusat Units Podem d’intentar "deslegitimar les institucions" amb aquesta iniciativa. Gutiérrez ha remarcat que la carta enviada al rei emèrit pel partit morat ni tan sols precisa "on ha de comparèixer ni de quina manera". "Estem davant d’un altre intent de deslegitimar les institucions espanyoles", ha sentenciat el diputat taronja.

En canvi, el portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, ha aplaudit la mesura de Podem perquè és "positiu" que "una persona que cobra vuit milions d’euros públics a l’any i viu en un palau doni explicacions en un lloc com aquest".