Marlaska creu que és "improcedent" que el Govern es plantegi ara un indult als presos del procés

El titular d'Interior considera que no és el moment, «sense ni tan sols haver-hi una sentència condemnatòria"

El ministre es descarta com a candidat a l'alcaldia de Madrid

undefined45903558 graf8805  madrid  15 11 2018   el ministro del interior  fer181115133903

undefined45903558 graf8805 madrid 15 11 2018 el ministro del interior fer181115133903 / Luca Piergiovanni

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska ha eludit aquest dijous pronunciar-se sobre un futur indult als polítics independentistes presos negant que sigui una possibilitat que ara es plantegi el Govern:  "No hi ha cap plantejament entorn d’una cosa que només podrà ser considerada després d’un judici, si hi ha una sentència condemnatòria, i si fos desproporcionada... Fer judicis de valor a priori és improcedent", ha dit durant un esmorzar informatiu d’Europa Press.

Grande-Marlaska ha assegurat que esperarà a trobar-se davant de "la comissió ad hoc del Congrés" per comentar les revelacions que s’estan coneixent sobrel’ús de fons reservats per captar informació de la ‘trama Gürtel’ en etapes anteriors del seu departament. Però sí que ha admès respondre quan se li ha preguntat sobre la possibilitat d’una "traca final" de filtracions de gravacions del’excomissari Villarejo dient que no sap de la seva existència; "i si ho sabés no ho diria –ha afegit–, però estiguin absolutament confiats que l’Estat té prou ressorts com perquè ningú el pugui posar en escac".

El ministre de l’Interior ha qualificat de "molt fructífera" l’última junta de seguretat celebrada a Catalunya, i ha remarcat la integració dels Mossos d’Esquadraa al CITCO, el centre de coordinació antiterrorista, i ha dit que "no es pot tornar a repetir" la falta de celebració d’aquestes juntes de seguretat a Catalunya que han caracteritzat el passat recent.

Responent a una altra de les qüestions de màxima actualitat, el ministre s’ha mostrat a favor de la candidatura del jutge Manuel Marchena per presidir el Suprem i el CGPJ, sense voler-la donar per segura –ja que ha insistit a fer referència al procediment recordant que queda una votació dels vocals– però recordant que "és un dels juristes més consolidats del país" i que "és amic meu".

El ministre ha descartat ser candidat a l’alcaldia de Madrid, malgrat que aquesta va ser la primera intenció amb què, el març passat, se li va apropar Pedro Sánchez. Marlaska ho ha descartat afegint que està "orgullós de ser ministre de l’Interior d’aquest Govern. Això sacia les aspiracions de qualsevol espanyol. Qui l’hi havia de dir a un noi de barri de Bilbao".

Tanques sense sang

En la seva intervenció davant d’un públic entre el qual hi havia la ministra de Treball, Magdalena Valerio, la de política territorial, Meritxell Batet, la de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el candidat a president del Consell General del Poder Judicial, el seu amic Manuel Marchena, Fernando Grande-Marlaska no s’ha estalviat invectives per als seus antecessors, Jorge Fernández Díaz i Juan Ignacio Zoido, al lamentar "la falta de planificació" davant de fenòmens com l’arribada d’immigrants a les costes, que ara suposa un "sobreesforç" per a les Forces de Seguretat.

En matèria de política migratòria, el ministre no ha aclarit quan desapareixeran les concertines de les tanques de Ceuta i Melilla, ja que depèn "de la seguretat i el cost" del model de seguretat de frontera elegit, però "en qualsevol de les hipòtesis, retirant els elements cruents".

Sobre la immigració il·legal ha destacat l’obligació de "donar un tracte humanitari conforme amb els nostres principis" a les persones que arriben a Espanya. Marlaska ha destacat la creaciód’un comandament únic a l’estret de Gibraltar i el mar d’Alborán per coordinar els rescats. 53.382 immigrants han arribat a Espanya en el que portem d’any, "tant com en els tres anys anteriors"  ha destacat.

"Quan vam arribar ens vam trobar una oficina d’asil i refugi absolutament desactualitzada" quan les sol·licituds d’asil s’han multiplicat per 12 en els últims anys, ha explicat.

Equiparació salarial

El ministre ha anunciat un increment salarial de 250 milions per a la Policia i lla Guàrdia Civil el 2019, dins de la progressiva equiparació salarial entre cossos policials, que implicarà uns 247 milions d’euros més de previsió pressupostària el 2020, i fins i tot es podria arribar als 807 milions d’euros. Marlaska no considera en perill aquest pla per la falta de concreció en la negociació dels Pressupostos generals de l’Estat.

El titular d’interior ha destacat la incorporació de la dona en llocs d’alta direcció de la Policia. "Qualsevol xifra per sota del 50 per cent és insuficient", ha dit, "perquè la societat espanyola aspira a ser una societat igualitària", lluny de les "etiquetes masclistes" i altres barreres que "aparten les dones dels càrrecs directius".

Objectius

Grande-Marlaska ha assenyalat com objectius principals del ministeri de l’Interior la lluita antiterrorista, la delinqüència organitzada, la violència de gènere, la seguretat ciutadana i la protecció dels grups més vulnerables.

El titular d’Interior ha destacat l’acció policial al camp de Gibraltar, amb 24.428 quilos de droga, 32 cotxes i un barco confiscats entre el juliol i el setembre, i ha anunciat per a l’any que ve una segona fase d’aquest pla amb una inversió de 21 milions d’euros d’inversió no només en mesures policials, sionó també socials.

Marlaska ha tingut paraules d’agraïment per als treballadors d’Institucions Penitenciàries, referint-se a l’origen del conflicte laboral d’aquest cos en l’etapa anterior en el ministeri.

Endurir les multes

Notícies relacionades

El ministre ha anunciat una actitud proactiva en matèria de seguretat viària: "L’apatia a l’hora desalvar vides no serà una cosa de la qual puguin acusar-me", ha dit. Per això, Interior prepara una modificació de la llei de trànsit, modificant l’atribució de punts i endurint les sancions per l’ús de mòbils al cotxe o el mal ús del cinturó de seguretat.

A l’acabar la seva intervenció en l’esmorzar informatiu d’Europa Press,  Marlaska ha anunciat una millora de la llei de protecció a les víctimes del terrorisme remarcant la importància d’educar a les escoles "perquè les noves generacions conservin una consciència clara de com Espanya va patir amb ETA, va lluitar contra ETA i va derrotar ETA".