Relleus al Cos Nacional de Policia

Grande-Marlaska estrena la nova cúpula policial

Prenen possessió el director adjunt operatiu, el cap de la Comissaria General d'Informació i sis alts càrrecs més

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha qualificat d'"excel·lents gestors de la seguretat pública" els vuit nous integrants de la cúpula policial que han pres avui possessió dels seus càrrecs. El ministre ha destacat que per primera vegada dues comissàries formin part de la Junta de Govern del Cos Nacional de Policia, "que no ha de ser sinó reflex del conjunt de la societat espanyola".

Acompanyat de la secretària d'Estat de Seguretat, Ana Botella, i el director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, el ministre ha presidit aquest dijous la presa de possessió de vuit membres de la Junta de Govern del Cos Nacional de Policia amb la celebració d'un acte en el complex policial madrileny de Canillas.

Com a conseqüència dels relleus decidits per Interior a la cúpula de la Policia el mes d'octubre passat, avui s'estrena el comissari principal José Ángel González Jiménez en el càrrec de director adjunt operatiu (DAO), i quatre caps clau del Cos: com a cap de la Comissaria General d'Informació, Eugenio Pereiro Blanco; per dirigir la Policia Científica, el comissari general Pedro Luis Méllida Lledó; al capdavant de la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres el comissari Juan Enrique Taborda López, i, com a cap de la Divisió de Documentació, el comissari Francisco Herrero Fernández-Quesada.

El nou comissari general d'Informació, Eugenio Pereiro, promet el seu càrrec. / DAVID CASTRO

Pereiro Blanco, nou cap de la intel·ligència policial, ha complert ja 38 anys de carrera, la majoria en la lluita antiterrorista, i amb passos per les brigades d’Informació de Barcelona, Madrid i Vitòria. Pereiro succeeix un altre expert forjat en la lluita antiterrorista, el comissari Germán Castiñeira, el cessament del qual es va donar a conèixer el 23 d’octubre passat.

Braços del Ministeri

Grande-Marlaska ha presentat els nous caps i caps policials com a executors de les línies estratègiques del seu ministeri: "Volem aprofundir en la consecució de l'objectiu que els espanyols puguin exercir els seus drets en pau i igualtat, que aquest país sigui un dels més segurs del món i que la policia continuï sent un dels cossos policials amb més prestigi internacional". 

José Angel González Jiménez, nou director adjunt operatiu (DAO), i la resta dels nous alts càrrecs "representen la puixança i dinamisme de la Policia en els nous temps" per a Grande-Marlaska. Del nou cap d'Informació, Eugenio Pereiro, ha destacat el ministre la seva feina en el lloc que ara deixa, al capdavant de la seguretat en fronteres durant un any especialment dur en matèria d'immigració il·legal.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlsaka, saluda el nou director adjunt operatiu (DAO) de la Policia, José Ángel González Jiménez.  / DAVID CASTRO

En l’acte d’aquest dijous també prenen possessió els comissaris principals José García Losada, en la subdirecció de Logística i Innovació; Eulalia González Peña, al capdavant del Gabinet Tècnic del Cos, i Pilar Allué Blasco, com a subdirectora general de Recursos Humans i Formació.

Decisió professional

El director general de la Policia, davant dels nous membres de la Junta de Govern del Cos, ha presentat el cessament de l'anterior cúpula policial com “una cursa de relleus amb el mateix objectiu final”. “Fa cinc mesos que estem obrim un nou camí, una nova etapa basada en decisions estrictament professionals, més que en interessos aliens a la Policia”, ha dit per explicar els nomenaments, abans de congratular-se que per primera vegada dues dones entrin a la cúpula.

Pardo Piqueras ha glossat la figura del nou DAO, que en la Policia anomenen “Jota”, com el d'un professional “que ha anat de la base a dalt de tot” que s'ha guanyat “el respecte, la confiança i l'afecte” dels seus subordinats. El director ha demanat als nous caps: “Sapigueu conjugar l'autoritat amb la potestat, el poder que donen la llei i els galons amb com ateneu les inquietuds i demandes dels vostres companys i companyes”.

Notícies relacionades

El director de la Policia ha fet menció “als vicis, la maledicència i a malaptesa d'uns quants” per assegurar que no pot afectar una institució policial que, entre altres nombroses virtuts que ha glossat, és “la més seguida en xarxes socials del món”.

Per la seva banda, el nou DAO ha demanat als seus subordinats “remar junts, sumar esforços" perquè Espanya  pugui seguir "enorgullint-se de la seva seguretat pública" i per ser "una garantia del compliment de la Constitució" i "frustrar els intents de la criminalitat de burlar-se del nostre ordenament jurídic".