INFORME DE LA SINDICATURA

De Alfonso planta el Parlament i evita explicar les presumptes irregularitats a Antifrau

L'exdirector s'escuda en el seu lloc com a magistrat per evitar retre comptes

El Síndic major assegura que la comptabilitat s'apuntava en "fulls de càlcul" modificables

zentauroepp37940445 madrid 05 04 2017 comisi n investigaci n jorge fernandez dia180516133337

zentauroepp37940445 madrid 05 04 2017 comisi n investigaci n jorge fernandez dia180516133337 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’exdirector del’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, no s’ha presentat a la Comissió de la Sindicatura de Comptes del Parlament a la qual estava citat per explicar presumptes irregularitats detectades en aquest òrgan durant el seu mandat. De Alfonso, hauria cobrat 69.092 euros de sobresouel 2015 que no corresponien al seu càrrec i que no estaven degudament justificats perquè es basaven en un complement de productivitat il·legal i uns triennis per a funcionaris i no extensibles a alts càrrecs.

L’encarregat d’anunciar la plantada ha sigut el president de la comissió, Antonio Espinosa, del grup parlamentari de Ciutadans, que l’ha excusat acollint-se a la llei orgànica del poder judicial, ja que com que és magistrat no se li permet comparèixer. Actualment exerceix en un jutjat de vigilància penitenciària a Santander.

De Alfonso va ser destituït el juny del 2016 després que es divulgués una conversa amb l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz en la qual conspiraven contra l’independentisme.

Gimeno defensa una nova OAC

L’informe firmat el maig del 2018 conclou que hi ha fets "perseguibles judicialment". A principis d’octubre, la Fiscalia del Tribunal de Comptes va traslladar a la secció d’enjudiciament l’informe i, si l’accepta, podria arribar a judici. La secció d’enjudiciament està elaborant diligències prèvies per decidir si segueix endavant la investigació o si l’arxiva.

L’actual director de l’oficina, Miguel Ángel Gimeno, sí que ha informat sobre l’informe de fiscalització. I ha demanat girar full: "M’agradaria comparèixer les vegades que faci falta per parlar del present i del futur. El passat ens està fent molt mal. Es parla d’un passat que no és el present i que no volem que sigui el futur", ha raonat a l’inici de la seva intervenció. "Assumeixo l’oficina sencera, amb les seves ferides, però tiraré endavant perquè sigui respectada", ha conclòs, i ha insistit a compartir responsabilitats amb el Parlament, perquè "l’OAC depèn de la Cambra catalana".

En aquest sentit, ha retret que no hagués detectat abans aquestes suposades irregularitat quan les auditories corrien al seu càrrec i ha repassat les reformes que ha emprès des del seu lloc per erradicar-les. Ha assegurat que hi ha un control "rigorós" de l’horari dels treballadors i que posen esforç a solucionar la contractació de personal (tot i que ha reconegut que la llei està "envellida", i per això ha demanat recolzament a la Cambra catalana).  

Comptabilitat en Word

El Síndic major, Jaume Amat Reyero, ha repassat les principals controvèrsies detectades des de la Sindicatura i ha destacat que la comptabilitat s’apuntés en "fulls de càlcul" i "pàgines de Word", una cosa que ha considerat inaudit en una institució pública. "Tot i que el càlcul pogués estar bé, qualsevol podia modificar els fulls com volgués", ha raonat.

Notícies relacionades

Amat ha remarcat que la gestió pressupostària era discutida perquè no podia acabar sempre a zero i comptar en saldo de despeses com provisions, i ha posat especial èmfasi en els complements salarials que cobrava part de la direcció i que només podien ser abonats a funcionaris i no a alts càrrecs. "És curiosa la manera que tenien a l’OAC de calcular", ha deixat caure. També ha retret la impossibilitat de calcular la necessitat dels xecs menjador si el personal no fitxava a l’entrar i sortir del lloc de feina, i suposades irregularitat en la contractació de personal.

"Barra lliure d’irregularitats"

Tots els partits han traslladat el mateix missatge: investigació i rendició de comptes. Els taronges han asseverat que hi ha una "multitud d’irregularitats" i que evidencien que "l’oficina antifrau defrauda". "Hem viscut i continuem vivint una etapa fosca de l’OAC", han etzibat els socialistes. Des dels comuns han demanat "posar llum" a aquest òrgan perquè era una "barra lliure d’irregularitats constants". En el PPC han coincidit amb això, i desd’ERC  i JxCat han demanat aclarir aquest "absolut embolic". No hi ha hagut cap representant de la CUP a la comissió.

Temes:

Parlament