EN PLENA PRECAMPANYA

Agre cara a cara entre Díaz i el senador del PP en la comissió de finançament

La presidenta andalusa rebat cada acusació que li llança el parlamentari

La sessió en la qual només han preguntat els populars, ha durat cinc hores i mitja

atlas-20181108-susana-daz-comparece-en-el-senado-para-hablar-del-escndalo-de-los-ere / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, ha comparegut aquest dijous al Senat davant de la comissió d’investigació del finançament dels partits polítics. La sessió ha durat cinc hores i mitja, entre 10.30 i 16.00 amb dues aturades per anar al bany. Díaz ha denunciat tot just començar que els populars, amb majoria a la Cambra alta i principals impulsors de la comissió, volen “contaminar” la precampanya electoral d’Andalusia, que està cridada a les urnes el 2 de desembre. “Vostè no s’imaginava que participaria en la campanya electoral des d’aquí, des del Senat”, s’ha burlat la presidenta quan ha començat a respondre al senador popular Luis Aznar.

Aquest parlamentari, l’únic que ha participat en l’interrogatori perquè la resta de partits van abandonar aquesta comissió fa mesos, ha sigut l’encarregat de plantejar les preguntes a la dirigent autonòmica. El to ha sigut tens. Díaz no ha deixat passar cap afirmació que enteli gens ni mica la seva gestió i la seva responsabilitat política. “Vostè va fer una trucada a la Conselleria de Treball quan l’escàndol [sobre els cursos de formació] va sortir a la llum i van començar a trencar papers”, ha afirmat Aznar. Díaz ha reclamat en diverses ocasions que li digués a quina pàgina del sumari i qui havia pronunciat aquesta frase, unes dades que el senador del PP no ha aconseguit facilitar. “Però jo no estic subjecta a suportar insídies que deixin anar insinuacions de sospites del que sé o deixo de saber”, s’ha queixat la dirigent andalusa.     

Que el PP ha volgut aprofitar aquesta compareixença per fer malbé la imatge de la candidata a la Junta és una evidència, però ella també li ha intentat treure rèdit traslladant una imatge de cooperació amb la comissió i distanciant-se de qualsevol acusació més o menys directa de corrupció. “Mai he hagut d’abaixar el cap”, ha dit en diverses ocasions Díaz. “No hi ha hagut ni una sola taca en els governs que he presidit”, ha assegurat. 

El Jaguar, el confeti i Villarejo

Aznar ha portat a col·lació el fet que el marit de Díaz i tres cunyats més hagin treballat per a empreses subvencionades per l’Administració autonòmica. Davant d’aquest tema, Díaz ha insistit que els sous eren de “mileuristes” i ha remarcat que “els treballadors per compte aliena no són responsables de la justificació” dels fons que tingui l’empresa.

En aquest context, i davant dels comentaris repetitius sobre el seu marit, José María Moriche, Díaz ha aprofitat per atacar el PP i barrejar diversos escàndols que han afectat els conservadors. “El meu marit cobrava entre 700 i 1.200 euros al mes. Era un pencaire. I va ser acomiadat quan jo vaig entrar al Govern. Ell, que era un pencaire, no dinava amb [l’excomissari José Manuel] Villarejo ni portava un Jaguar a casa. I el confeti dels nens ens el paguem nosaltres o, com a molt, el paguen els avis”, ha declarat Díaz recordant l’escàndol dels àudios que ha fet caure María Dolores de Cospedal i els diners que va rebre indirectament Ana Mato.

 També Chaves i Griñán

Notícies relacionades

Després de Díaz, estan citats a comparèixer en la comissió els expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán. El primer s’haurà de presentar davant la comissió el dijous 15 de novembre, mentre que Griñán ha sigut citat per al22 de novembre. Es dona la circumstància que la compareixença de Chaves es produirà un dia abans del començament de la campanya de les eleccions andaluses, i la de Griñán, nou dies abans dels comicis.

La compareixença de Díaz es produeix, a més, dos dies després que el Senat demanés a la fiscalia que aclareixi si és delicte negar-se a declarar en la comissió d’investigació de partits, arran de la negativa a fer-ho d’una extreballadora de Crespo Gomar, empresa presumptament implicada en un cas de finançament irregular del PSPV-PSOE.