ESTRATÈGIA FALLIDA

Casado no troba el seu 'momentum' contra Sánchez

El líder del PP fracassa en la seva 'cimera constitucionalista', a la qual només acudeixen Cs, UPN i Fòrum Astúries

zentauroepp45890172 madrid 14 11 2018  politica  sesion de control al gobierno  181114123838

zentauroepp45890172 madrid 14 11 2018 politica sesion de control al gobierno 181114123838

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

La sala de la Xemeneia del Congrés dels Diputats es va quedar molt gran aquest dimecres per a l’anomenada 'cimera constitucionalista' de Pablo Casado. Només Ciutadans, Unió del Poble Navarrès (UPN) i Fòrum Astúries van respondre a la seva convocatòria. El president del PP continua sense trobar el seu 'momentum' contra Pedro Sánchez: ni amb l’escàndol de la tesi, ni amb els àudios de l’excomissari José Manuel Villarejo ni amb els atacs per l’estratègia del cap de l’Executiu davant dels independentistes ha aconseguit Casado, ara per ara, agafar impuls i refermar-se en el nou càrrec. 

A la seu del PP, al carrer Génova, fa dues setmanes es va pensar que seria oportú dir-li a Sánchez amb una fotografia que hi ha una àmplia majoria contra la seva estratègia d’"apaivagament" dels sobiranistes catalans, però ha fracassat. Els populars van anunciar la reunió abans de parlar-ho amb els partits afectats i el que havia de ser una "cimera" es va quedar en una "primera presa de contacte". La cita va ser aquest dimecres al Congrés. El PP només va trobar eco en tres partits: Ciutadans (amb 32 escons), UPN (2) i Fòrum Astúries (1), i no al màxim nivell. Albert Rivera no li va voler fer el joc i va enviar Ignacio Prendes, membre de la Mesa del Congrés, i per les altres dues formacions hi van acudir el navarrès Carlos Salvador i l’asturià Isidro Martínez. 

Els populars també van convocar elPartit Aragonès(PAR) iCoalició Canària(CC), però aquests van descartar assistir-hi. Als independentistes catalans, els nacionalistes bascos, el PSOE i Podem no se’ls va ni convidar.

A remolc de Cs i l’acte d’Altsasu

Els conservadors van impulsar aquesta reunió el passat dia 5, hores després que Ciutadans organitzés un acte de recolzament a la Guàrdia Civil a Altsasu (Navarra). El PP deixa notar la por que el partit taronja i els ultradretans de Vox li arrabassin totalment la bandera de la defensa de la unitat. 

Al principi, l’objectiu era dissenyar un "full de ruta" per al "reforçament constitucional", va dir dilluns el secretari general, Teodoro García Egea. "Tenim l’obligació de respondre a les legítimes reivindicacions dels espanyols, que avui ens demanen fer front al Govern de Sánchez", va proclamar. No obstant, el PP va sortir de la cita d’una hora i mitja amb les mans buides, i sense cap iniciativa concreta. La portaveu del grup popular, Dolors Montserrat, que també va participar en la reunió, es va limitar a dir que es van comprometre a treballar "conjuntament" en allò que els "uneix" com a constitucionalistes. I va convidar, ara sí, el PSOE a afegir-s’hi.

El debat dels indults

Notícies relacionades

Prendes, de Cs, va concretar que els quatre partits van comentar que estudiaran les iniciatives que porti cada u al Congrés per provar de donar-los suport, però que no presentaran res de manera conjunta. En aquest context, va recordar que el seu partit portarà la pròxima setmana al ple una interpel·lació per forçar una votació sobre la possibilitat que en un futur s’indulti els dirigents del procés. 

Els participants es van citar a reunir-se de nou després de les andaluses del 2 de desembre, la primera gran prova de foc de Casado. La segona arribarà el maig, amb les municipals, autonòmiques i europees. Cada vegada compta amb menys mesos per agafar prou impuls, crear el seu 'momentum' i fer-se fort al cim del PP.