Segona aturada de l'any

Justícia es torna a reunir amb jutges i fiscals per tractar la vaga del dia 19

Només cinc associacions van anar dimecres passat a la convocatòria de la ministra Dolores Delgado

togasjueces

togasjueces

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Ministeri de Justícia ha tornat a citar aquest dilluns les associacions de jutges i fiscals per analitzar les qüestions per les quals els set conjunts representatius d’aquests professionals han convocat una vaga per al dia 19 de novembre.

Aquesta nova reunió té lloc d’acord amb el compromís de mantenir "obertes les vies de comunicació" entre les associacions i el mateix ministeri assolit en la trobada que va tenir lloc dimecres passat. La ministra de Justícia, Dolores Delgado, va trucar a les set associacions, tot i que només van anar-hi cinc–Associació Professional per a la Magistratura (APM), Jutges per a la Democràcia (JJpD), Fòrum Judicial Independent (FJI), Associació de Fiscals (AF) i Unió Progressista de Fiscals (UPF)– per estudiar les demandes professionals i retributives que han portat jutges i fiscals a convocar la pròxima jornada d’aturada i per exposar-los com estan les mesures legislatives que els afecten directament.

No és la primera vaga que fan els jutges i fiscals aquest any, ja que el maig passat ja van parar perl’"incompliment i falta d’atenció" de l’anterior gabinet ministerial, dirigit per Rafael Catalá. Un aturada general en què va participar l’actual ministra.

Així, Delgado ha recordat que el Govern recolza una de les seves principals reivindicacions, que és la derogació del’article 324 de la llei d’enjudiciament criminal, que posa data límit per desenvolupar les instruccions de les causes penals. Sobre altres projectes, també va manifestar que ja s’està ultimant al Senat la reforma de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) que afecta la recuperació de drets laborals de jutges i fiscals com permisos, llicències de paternitat i incapacitats temporals.

Així mateix, va anunciar la convocatòria de 300 places d’oposició més per a jutges i fiscals, i la intenció d’incrementar la plantilla del ministeri fiscal en 80 places, així com la creació de 75 òrgans judicials, una proposta que ja ha sigut enviada a les comunitats autònomes i que està a l’espera de tramitació.

Elecció del CGPJ

Pel que fa a la justícia digital, el ministeri va traslladar l’"enorme esforç per racionalitzar la digitalització de la justícia", segons va informar en un comunicat. Les associacions han apuntat que el propòsit és no paralitzar però, sí, alentir les implantacions, a fi d’aconseguir el correcte funcionament del sistema i, per això, Delgado ha proposat fer actuacions conjuntes amb el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la Fiscalia General de l’Estat.

No obstant, la ministra també va comunicar a les associacions la "impossibilitat" de dur a terme una altra de les principals exigències, la reforma del sistema d’elecció dels vocals de l’òrgan de govern dels jutges, ja que "no hi ha consens entre les forces parlamentàries", segons el comunicat de Justícia. Tot i així, va remarcar el compromís de l’Executiu per "acabar amb el sistema presidencialista" i recuperar la dedicació exclusiva dels vocals, tal com s’ha consensuat al Congrés dels Diputats per incloure en la reforma de la LOPJ.

Notícies relacionades

D’altra banda, el Ministeri de Justícia també afronta una altra mobilització, la delslletrats de l’Administració de Justícia, que faran una aturada parcial aquest dimarts, entre les 10.00 hores i les 12.00 hores, per reclamar una adequació salarial a l’increment exponencial de funcions i responsabilitats assumides des de l’any 2009.

A fi d’evitar aquesta aturada i per estudiar aquestes reclamacions el ministeri es va reunir dijous passat amb les associacions dels anteriorment anomenats secretaris judicials. Una trobada a què no va assistir la Unió Progressista de Lletrats de l’Administració de Justícia (UPSJ), ja que la va considerar "tardana i buida de contingut", ja que Delgado no va fer cap oferta concreta.