AGRESSIÓ SEXUAL

La Generalitat assegura que no hi ha menors tutelats entre els detinguts a Santa Coloma

El conseller El Homrani demana no criminalitzar els 'menes' per no donar ales a la ultradreta

zentauroepp45856548 estacion de metro can peixauet foto bernat borr s  trescat181111162403

zentauroepp45856548 estacion de metro can peixauet foto bernat borr s trescat181111162403

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La responsable de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA), Georgina Oliva, ha assegurat aquest dilluns que no hi ha cap menor tutelat per la Generalitat entre els 15 detinguts per presumptament haver agredit una parella a Santa Coloma de Gramenet i ha remarcat que actualment s’estudia si dos d’ells són menors d’edat.

En declaracions als mitjans, Oliva ha explicat que els noms amb què s’han identificat no consten a la DGAIA, però si resulten ser menors se’ls tutelarà, i ha afegit que entre la resta de detinguts hi ha un jove extutelat, que va passar pel sistema de protecció fa uns tres anys, actualment hi està desvinculat i té prop de 20 anys.

Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chackir el Homrani, ha demanat no criminalitzar els menors estrangers no acompanyats ('menes’) tutelats per la Generalitat perquè "això només dona ales a la ultradreta". 

En declaracions a l’emissora RAC-1, elconseller ha afirmat que l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) no els va avisar que hi hagués menors en situació de vulnerabilitat ocupant un edifici, després que aquest hagués demanat mesures urgents al Govern per gestionar els 'menes’Govern.

"En el protocol que utilitzem, els ajuntaments ens han de notificar si tenen detectats menors en situació de vulnerabilitat social. En cap moment se’ns ha notificat que existís aquest cas", ha explicat. Ha assegurat que quan són notificats sobre aquestes situacions responen "al moment", però el protocol indica que el municipi "ha d’avisar". 

"Hi ha d’actuar la justícia"

"Estem davant d’un cas de delinqüència i aquí el que ha d’actuar és l’àmbit de la justícia per evitar l’estigmatització", ha explicat El Homrani. També ha aclarit que la incorporació dels ‘menes’ és una "realitat i no un sistema judicial".

És per això que ha assegurat no tenir potestat per tenir-los tancats i ha remarcat que la Direcció General d’Atenció a la Infantesa i l’Adolescència actua per garantir el recurs de residència i acompanyament, però que quan és qüestió d’un delicte tan greu "ha d’actuar la justícia". 

Notícies relacionades

Ha admès que el sistema de protecció a la infantesa "està en tensió" perquè les xifres d’arribada de ‘menes’ són molt elevades, ja que actualment acull més de 2.500 de menors, mentre que fins a l’octubre n’han arribat més de 3.500, quan el 2015 tan sols n’arribaven entre 300 i 400.  Ha advertit que quan arriben a la majoria d’edat "surten del sistema de protecció de menors". 

Així mateix, el conseller al ser preguntat sobre el fet de culpar els ‘menes’ d’alguns delictes, ha recordat un cas recent a Girona: "Cap atracament a les Fires de Sant Narcís de Girona el van fer els menors tutelats. Correm el risc d’assenyalar-los directament". És per això que ha demanat ser molt "estrictes i acurats" a l’hora d’abordar aquests temes per evitar estigmatitzar-los a tots, ja que en ocasions se’ls atribueixen delictes que no han comès.